ARTIKLER


Også Parlamentet sagde ja til Marokko

Ulovlig aftale blev godkendt med 369 stemmer mod 226.
Af Sven Skovmand
14. juli 2012

På trods af Marokkos ulovlige besættelse af Vestsahara godkendte et flertal i EU-Parlamentet den 16. februar den handelsaftale med Marokko, som Kommissionen har indgået. 369 stemte for aftalen, mens 226 stemte imod, oplyser Metroxpress den 17.2.2012

Godkendelsen har været stærkt kritiseret af blandt andet organisationen Human Rights Watch. Den gør opmærksom på, at handelsaftalen også gælder de varer, der kommer fra Vestsahara. Det betyder, at handelsaftalen er i strid med folkeretten, siger organisationen.

Så sent som i december 2011 sagde Parlamentet nej til den fiskeriaftale for farvandene ud i Vestsahara, som Kommissionen gik ind for. Men denne gang var modstanden mod Marokkos besættelse ikke så stor.

Human Rights Watch er i øvrigt ikke ene om at advare mod aftalen. Det samme gælder de spanske landbrugsorganisationer – omend af helt andre grunde. Aftalen går nemlig blandt andet ud på, at der skal være fri handel for landbrugsvarer i løbet af de kommende 10 år, og at EU allerede nu skal tillade en væsentlig eksport af frugt og grønsager fra Marokko.