ARTIKLER


Må Tyskland forlade Euroen?

Tysk økonom mener, at Tyskland må forlade euro-samarbejdet, hvis ikke Italien får løst deres økonomiske problemer og reformeret det bureaukratiske statsapparat.
Af Sven Skovmand
24. januar 2012

Den fremtrædende tyske erhvervsmand Wolfgang Reitzle siger nu åbent, at Tyskland kan blive nødt til at forlade Euro-samarbejdet. Det sker i et interview med Der Spiegel, som i oversat form kan læses i Politiken for 18. januar 2012. Artiklen hedder "Tyskland kan blive nødt til at droppe euroen". 

Reitzle mener, at hovedproblemet ligger i Italien. Kun hvis Italien kan løse sine økonomiske problemer, vil Euroen kunne reddes. Landet skal ikke alene formindske det kvælende bureaukrati og få et mere fleksibelt arbejdsmarked. Det skal også hæve pensionsalderen og gøre op med skattesnyd. Og da det nok mindst vil tage tre-fire år, må Den Europæiske Centralbank gribe ind allerede i 2012, fordi den italienske regering skal genfinansiere gæld for flere hundrede milliarder euro.

Hvis de af Reitzle krævede reformer ikke gennemføres, mener han, at Tyskland vil stå over for så store økonomiske forpligtelser, at landet må trække sig ud af Euro-samarbejdet. Det vil give problemer i en overgangstid, fordi den tyske mark vil stige i kurs, hvad der vil svække landets konkurrenceevne. Men det vil efter Reitzles mening kun være en fordel, fordi det vil tvinge landet til at blive mere konkurrencedygtigt. 

Reitzle er ikke umiddelbart tilhænger af, at Tyskland skal trække sig ud, men han mener, at man er nødt til at diskutere muligheden.

»Personligt er jeg ikke tilfreds med, at en stor del af den skat, jeg betaler, havner i lande, der ikke styrer deres økonomi ansvarligt«, siger han.