ARTIKLER


Økonom og historiker: Europas historie gentager sig

De tidlige 1930’eres økonomiske krise udløste demokratisk sammenbrud i store dele af Europa. Den historie kan gentage sig, hvis vi ikke passer på, advarer kendte forskere.
Af Vivian Drachmann Uva
18. juni 2012

Eurolandenes økonomiske problemer i dag vækker mindelser om krisen i Europa i starten af 1930'erne, skriver historiker Niall Ferguson og professor i økonomi Nouriel Roubini i et fælles indlæg i tyske Der Spiegel.

Kollapset af den østrigske storbank Credit-Anstalt i 1931 intensiverede krisen - året efter stod 49 procent af den tyske befolkning uden arbejde. Det var med til at bane vejen for antidemokratiske bevægelser som nationalsocialismen.

Et demokratisk sammenbrud som dét kan være på vej som følge af den europæiske gældskrise, advarer Ferguson og Roubini.

"Ikke alle har taget ved lære"
Noget tyder nemlig på, at ikke alle har taget ved lære af historien. Tyskland - af alle - er i øjeblikket alt for optaget af at undgå en inflation som i 1923 og glemmer, hvilken betydning et europæisk bankkollaps kan få, advarer Ferguson og Roubini.

De burde ellers om nogen kunne huske konsekvenserne af Credit-Anstalts kollaps, påpeger Niall Ferguson og Nouriel Roubini.

Grækenland er i dag tæt på statsbankerot og har ikke længere nogen reel indflydelse på deres egen politik.

Pengene fosser ud af de spanske banker, som for nyligt modtog et lån på 100 mio. euro.

Det lugter at sammenbrud. Absurd, mener forskerne, når formålet med at oprette EU jo til dels var at undgå en gentagelse af 1930'ernes krise.

Fløjene vinder frem
I takt med, at den europæiske redningsfond vokser, vokser også opbakningen til de euroskeptiske partier på Europas yderste venstre - og højrefløje.

Det får truslen om et demokratisk sammenbrud til at nærme sig, vurderer økonomen og historikeren.

Forklaringen er, at lande som Grækenland, Spanien og Portugal står i gæld til halsen, mens arbejdsløsheden eksploderer og befolkningen mister troen på, at deres politikere kan gøre en forskel.

Den er 1 minut i 12 for EU
Vejen ud af krisen er simpel, mener forskerne: EU skal sætte en stopper for nedskæringer og besparelser. I stedet skal skatten ned og lønningerne op, så vi får mere vækst.

Det er på tide Tyskland og resten af Europas elite vågner op og viser, at de har lært af historien, konkluderer de.

Læs også kommentaren i Der Spiegel:

This Time, Europe Really Is on the Brink