ARTIKLER


Hollande vil tillade homoseksuelle vielser

Den franske præsident og hans socialistiske regering har fremsat et nyt lovforslag om at lade homoseksuelle gifte sig og adoptere børn. Forslaget modtages med stor skepsis fra landets konservative partier.
Af Johanne Friis Pedersen
8. november 2012

Ligesom i Danmark er Frankrigs nye, socialistiske regering blevet kritiseret for ikke at have gennemført en lang række af de forslag, som blev fremlagt i regeringsgrundlaget.

Ved at genoptage et centralt punkt fra valgkampen vil den franske regering nu gå stik imod den tidligere konservative linje. Senest har præsident Francois Hollande fremlagt et lovforslag, som giver homoseksuelle flere rettigheder.

Blandt andet vil han lade dem gifte sig og adoptere børn på lige fod med heteroseksuelle par. Francois Hollande kalder på et ministermøde lovforslaget for et skridt fremad for hele samfundet.

Dominique Bertinnoti, minister for familieanliggender, tilslutter sig præsidentens udmelding og kalder forslaget »et vigtigt skridt mod at sikre lige rettigheder for alle.«

Homoseksuelle vielser er på niveau med incest
Før lovforslaget endeligt kan vedtages, skal det til afstemning i det franske parlament, men oppositionen vil have behandlingen udskudt.

Den mener nemlig, at forslaget er forhastet og utroligt dårligt forberedt. Det er særligt den katolske kirke og de konservative politikere i oppositionen, der går imod forslaget:

»Det her handler ikke bare om homoseksuelle ægteskaber, men om en komplet omorganisering og dekonstruktion af familiens rettigheder med spørgsmål om afstamning og far/mor-begrebet til følge,« siger Jean-Francois Cope, som er kandidat til formandsposten i det tidligere regeringsparti UMP.

Lyons ærkebiskop Philippe Barbarin sidestiller endda de homoseksuelle vielser med incest:

»Hvis man tillader homoseksuelle vielser, vil det være det samme som at tillade polygami og incest,« siger han.
Det er dog ikke hele UMP-partiet, der er imod forslaget.

Frank Riester fra UMP er den eneste erklærede homoseksuelle i partiet og for forslaget.

Tiden er inde til homoseksuelle rettigheder
Blandt befolkningen er der opbakning til vielsesspørgsmålet fra op imod to tredjedele af den franske befolkning, viser meningsmålingerne.

Modsat er det kun 52 procent af befolkningen, der også mener, homoseksuelle skal have lov at adoptere.
Det ville altså blive noget lettere at gennemføre lovforslaget om de homoseksuelle vielser end om adoptionen, men regeringen vil ikke skille de to ting ad:

»Tiden er inde til at give homoseksuelle rettigheder. Det er et spørgsmål om lighed, hvilket betyder de samme rettigheder til alle,« forklarer Frankrigs familieminister Dominique Bertinotti.

Loven skal behandles i parlamentet, og regeringen forudsiger, at homoseksuelle kan glæde sig til at sige ja til hinanden i løbet af første halvdel af 2013.