ARTIKLER


Græske unge vil lære tysk

Unge grækere står i kø for at lære tysk. Det efterlader regningen for krisen til de dårligst stillede.
Af Jonas Madsen
20. juli 2012

Mens de græske politikere diskuterer, hvordan de nye milliarder euro fra hjælpepakken skal bruges, stiger uligheden i landet, og især blandt de unge kan forskellen mellem rig og fattig mærkes. I anerkendelse af en mørk fremtid i hjemlandet, søger mange unge til udlandet.

De britiske øer, Tyskland og Australien er blandt de lande, hvor mange græske unge søger arbejde. I disse lande har de ofte fjerne slægtninge, der lige som dem selv søgte væk fra trange kår.

Skolerne

Mange unge har ekstremt dårlige sprogkundskaber grundet et lavt niveau i de græske folkeskoler. Familier, der har råd, sender deres børn til dyr privatundervisning. Resten må nøjes med den offentlige undervisning og overfyldte klasser.

Ydermere er der også stor forskel på de store byer og udkants-Grækenland på øerne.

»Skolerne mangler lærere, penge, bøger og skolebusserne kører aldrig« fortæller Eleonora Pouwels, som lever på øen Lesbos med sin datter.

Efter de nye besparelser har man kunnet mærke kvaliteten synke yderligere på de græske skoler, igen rammes øerne hårdest.

Job i udlandet

Kleomenis Betsios fra Thessaloniki er en af de unge grækere, som har fået sig en universitetsuddannelse og har søgt ud. Efter næsten et års søgen fik han job ved et teleselskab i England. »Mange unge prøver at få færdiggjort deres kandidat eller master i udlandet«, forklarer han. »Men det er ikke alle, der er heldige. De fleste er for dårligt kvalificeret og må derfor vende hjem igen«.

Det er oftest de dårligst uddannede, der må vende skuffede hjem til Grækenland. Tilmed tvinges der stadig flere besparelser ned over det græske uddannelsessystem.

Frustrationerne er derfor store hos den svage del af den græske ungdom. »De mennesker, som har kørt landet i sænk, er nu blandt de få, der har råd til privatundervisning«, siger Eleonora fra Lesbos. Hun frygter, siger hun, at situationen vil være den samme om ti år, når de riges børn sætter sig på magten.