ARTIKLER


Går til kamp mod trawlere

Fiskeres trawlfangst på store havdybder gør stor skade på bestandene. Derfor skal der sættes grænser
Af Sven Skovmand
3. oktober 2012

På foranledning af den græske kommissær for fiskeri, Maria Damanaki, fremlægger Kommissionen nu et forslag om at indskrænke fiskeri med trawl på store havdybder i den nordøstlige del af Atlanterhavet, oplyser Sunday Times den 22. juli 2012.

De fleste fisk fanges på forholdsvis lavt vand, men i de senere år er især franske, spanske og portugisiske fiskere begyndt at slæbe deres trawl hen over bunden på store havdybder – op til 400 meter. Fiskeribiologer har længe advaret mod dette fiskeri, der volder stor skade på bestandene, og de støttes af de britiske fiskere, der har oplevet en stærk nedgang i deres fiskeri. Og nu får de altså støtte af Kommissionen.

Efter de foreslåede regler skal de enkelte fiskekuttere have en kvote for, hvor meget de må fiske, og de skal lande deres fisk i bestemte havne, hvor man kan kontrollere, om de overholder reglerne. Derefter skal trawlfiskeriet på de store havdybder gradvis afskaffes.

Forslaget mødte voldsom modstand i Kommissionen fra den franske kommissær Michel Barnier. Han truede længe med at blokere for forslaget, men mødte efterhånden så stor modstand, at han opgav.