ARTIKLER


Frankrig: Hollande anklages for løftebrud

Den franske præsident Francois Hollande gik til valg på en kampagne om, at Frankrig skulle vælge et alternativ til sparekuren for at komme krisen til livs. Men den franske finansminister siger nu, at republikkens gæld skal reduceres ved hjælp af massive nedskæringer.
Af Torsten Oster Schmidt
23. august 2012

Ifølge den franske finansminister Pierre Moscovici kommer Frankrig i det kommende år til at foretage nedskæringer for op imod 30 milliarder euro for at efterleve reglen i EU's Stabilitets- og Vækstpagt om, at eurozonens medlemmer maksimalt må have et offentligt budgetunderskud på 3 procent af BNP.

Det fremgår af en artikel bragt i Financial Times.

Moscovici siger, at nedskæringerne er livsnødvendige, hvis renterne på fremtidige franske lån skal forblive lave, hvilket er til hele den franske befolknings bedste.

Ellers risikerer republikken, ifølge ham, at lægge sin skæbne i hænderne på de internationale finansmarkeder.

»Hvis Frankrig skal bevare sin suverænitet og forblive i kontrol med republikkens fremtidige skæbne, er nedskæringerne bydende nødvendige. Så enkelt er det«.

Løftebrud
Den franske venstrefløj har over en længere periode anklaget Hollande for at løbe fra sine valgløfter. Enkelte fra Hollandes eget parti, Parti Socialiste, har tidligere gjort det klart, at de vender tommeltotten nedad til nedskæringerne.

Udmeldingen fra finansministeren får venstrefløjspolitikeren Jean-Luc Mélenchon fra Parti De Gauche til at sammenligne Hollande med hans forgænger Sarkozy:

»Hollande er en liberal af samme skuffe som Sarkozy og alle de andre, der har fået krisen til at løbe helt af sporet i Grækenland, Portugal og Spanien. Hvor er loven, der tager kampen op imod de markedsrelaterede afskedigelser og i stedet retter sig imod en øget beskæftigelse?«.

Dystre udsigter
Tilbage i juli måned fremlagde Statsrevisoren, at nedskæringer for 30 milliarder euro er i underkanten, hvis Hollande vitterligt ønsker at opfylde Stabilitets- og Vækstpagten. I så fald er der ifølge Statsrevisoren to muligheder:

»Enten yderligere nedskæringer eller at sætte skatterne op. Så simpelt er det«.