ARTIKLER


Folkelig vrede efter spansk politibrutalitet

Politiets brug af knipler og spark på en gruppe fredeligt demonstrerende gymnasieelever har startet en ny bølge af protester i Spanien.
Af Mads Torp Skafte Jespersen
28. februar 2012

Den spanske avis El País citerer fagforeninger i Valencia for, at der har været omkring 200.000 personer til en demonstration mod offentlige nedskæringer og politibrutalitet i denne weekend.

Oppositionen og fagforeningerne er på barrikaderne over den spanske regerings nedskæringer, og havde derfor indkaldt til demonstrationen. Men ifølge El País var en stor del af de fremmødte der lige så meget for at vise deres foragt over for politiets behandling af byens gymnasieelever.

Politiet slog på eleverne
Eleverne fra gymnasiet Lluís Vives i Valencia havde hver onsdag i et måned protesteret over kummerlige studieforhold ved at stoppe trafikken foran gymnasiet i ti minutter. Men uden varsel blev eleverne onsdag den 15. februar mødt af et talstærkt politiopbud, der brugte knipler og arrestationer for at bryde den ellers fredelige demonstration.

Det blev startskuddet på fire dage, hvor eleverne protesterede over politiets fremfærd. Politiet fortsatte dog sin hårde linje. Efter fem dage var resultatet snesevis af sårede og 43 anholdte elever, hvoraf otte var mindreårige.

En mor forklarer til den spanske avis El País, at hendes datter, den 15årige Aila, brækkede sin arm, og at datterens veninde havde fået syv sting i hoved efter sammenstød med politiet.

Læs mere i El País her og her