ARTIKLER


Fagforening dybt bekymret over handelsaftale mellem EU og Indien

Fagforbundet PROSA ærgrer sig over perspektiverne i en frihandelsaftale, som EU og Indien i øjeblikket forhandler om. Den vil udkonkurrere danske it-specialister, lyder det.
Af Olav Grøndal
25. september 2012

Forbundet af it-professionelle PROSA udtaler til NOTAT, at de er bekymrede over arbejdsvilkårene for deres medlemmer, hvis indiske firmaer skulle få adgang til at levere it-services ved at flyve deres indiske medarbejdere til Danmark.

Udtalelsen kommer efter at NOTAT 12. september bragte artiklen "Aftale mellem EU og Indien udsætter danske specialister for skarp konkurrence".

Af artiklen fremgår det, at en sådan aftale - der kaldes en "Mode 4 klausul" - indebærer, at en ansat hos en serviceleverandør kan udstationeres i det land, hvor servicemodtageren befinder sig, for at levere den aftalte service.

Det betyder i praksis, at indiske serviceleverandører kan benytte deres egne højtuddannede eksperter til at levere serviceydelser i EU-lande, f.eks. i Danmark.

Rammer særligt it-branchen
Mode 4 klausalen kan potentielt blive et stort problem indenfor it-branchen.

Meget arbejde udføres på kontrakter af et par års længde, hvilket fint ville passe til længden af de arbejdsvisa, man kunne forestille sig ville blive tildelt indiske lønmodtagere under en Mode 4 klausul.

Det bekymrer PROSA's næstformand Hanne Lykke Jespersen.

"Lønnen i Indien for it-specialister er 3-5 gange lavere end i Danmark. Ingen dansk lønmodtager kan konkurrere med indisk løn", siger hun og tilføjer:

"Dette afspejler bl.a., at de indiske arbejdsgiverorganisationer med alle midler holder lønningerne nede. Det er f.eks. meget vanskeligt at få arbejde, hvis man er medlem af en fagforening", siger hun.

Man bør i stedet, ifølge næstformanden, stille krav om bedre løn og arbejdsvilkår til de indiske it-medarbejdere.

Samtidig bør EU, inden de indgår en vidtgående Mode 4 klausul, sørge for at forhindre diskrimination af organiserede medarbejdere.

Allerede et problem
It-medarbejdere har allerede mærket konkurrencen fra Indien. Firmaet CSC, som blandt andet har mange danske offentlige service-kontrakter, har haft konflikter med PROSA om deres rekruttering fra Indien.

Ligesom indiske firmaer som f.eks. Tata Consulting allerede i dag opererer i Norden, hvor de f.eks. har vundet en milliard-kontrakt fra CSC.

En Mode 4-aftale vil simplificere indiske firmaers adgang til EU og øge adgangen til let og hurtigt at få egne medarbejdere ind på begrænset udstationering.