ARTIKLER


EU’s centralbank pumper penge ud

Giver bankerne 7.500 milliarder kroner i lån
Af Sven Skovmand
14. juli 2012

Trods modstand fra især tysk side meddelte den nye leder af Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, onsdag den 29. februar 2012, at han vil låne bankerne cirka 4.000 milliarder kroner til så lav en rente som 1 procent. Han håber dermed, at bankerne vil have så mange penge til rådighed, at de kan give de lån til erhvervslivet, som er en forudsætning for et økonomisk opsving. I forvejen har banken stillet cirka 3.500 milliarder til rådighed for bankerne, så der er tale om en massiv udpumpning af penge.

Draghis handling roses i Time for 5. februar 2012 af den ansete amerikanske kommentator Fareed Zakaria. Han kalder ham for »Europas frelser« og siger, at handlingen ikke blot har givet Europa, men hele verden et pusterum.

Zakaria regner med, at både Grækenland og Portugal vil kunne gå bankerot i løbet af et stykke tid. Men takket være Draghi vil de to landes mulige sammenbrud ikke få virkninger, som kan sammenlignes med virkningen af konkursen i Lehmann Brothers, der kastede både amerikanske og europæiske banker ud i krise.

Zakaria citerer økonomen Sebastian Mallaby, som offentligt har sagt, at Draghi reelt har trykt pengesedler for 7.500 milliarder. Og efter hans mening er der ingen risiko for, at det vil føre til inflation.

»Inflation i rige lande skyldes først og fremmest stigende lønninger. Men hvordan kan man forestille sig sådanne lønstigninger på et tidspunkt, hvor arbejdsløsheden er skyhøj, og hvor unge spaniere har en arbejdsløshed på 50 procent«, siger Zakaria.