ARTIKLER


EU lancerer ny måde at tænke bistand på

EU’s bistandspolitik mangler bedre koordinering mellem nødhjælps- og udviklingsbistand. Derfor lancerede den danske udviklingsminister sammen med EU’s bistandskommissærer fredag et nyt initiativ: SHARE.
Af Ida Zidore
16. marts 2012

Den danske udviklingsminister Christian Friis Bach fremlagde fredag sammen med sine europæiske kollegaer, nødhjælpskommissær Kristalina Georgieva og udviklingskommissær Andris Piebalgs, det nye bistandsinitiativ SHARE.

Lanceringen foregik ved det danske EU-formandskabs internationale konference om udviklingspolitikkens fremtidige rolle i Bella Centret i København, som udviklingsministeren var vært for. Anledningen var DANIDAs 50-års jubilæum.

»Vi har i dag taget de første skridt til en ny måde at tænke bistand på. Det går ud på, at vi vil koordinere og samtænke vores indsatser i de fattige dele af verden meget bedre«, forklarede Kristalina Georgieva.

»På den måde kan vi forhåbentligt reducere risikoen for tørke og hungersnød fremover. Der vil være nogle klare fordele ved at ændre på vores måde at investere på« tilføjede bulgaren med reference til sidste års tørke på Afrikas Horn, som var fokus for konferencen.

SHARE bliver et fælles projekt mellem EU's bistandsaktører, men det udelukker ikke andre fra at deltage.

»Det er ikke en eksklusiv "EU-ting", det her. Vi har taget initiativet, men vi vil gerne have andre med«, sagde nødhjælpskommissæren.

SHARE er dog endnu på et forstadie. De næste par måneder skal der bejles om flere penge hos EU's medlemslande, og på et rådsmøde til maj kan den endelige beslutning træffes.

»Vi håber på grønt lys«, sagde udviklingsministeren.