ARTIKLER


EU fratager Afghanistan bistand som straf for manglende reformer

Det faste millionbeløb fra Bruxelles til Kabul svinder ind. EU kræver nu reformer af retsvæsnet, og hvis det ikke sker af sig selv, ryger dele af bistanden.
Af Johanne Friis Pedersen
17. oktober 2012

Afghanistan skal fremover gøre sig bedre fortjent til EU's støtte. De europæiske politikere vil have mere demokrati fra afghanernes side og har konkrete reformer af retsvæsnet i tankerne.

Hvis reformerne ikke kommer af sig selv, står den på økonomisk afpresning. Det skriver den amerikanske avis Wall Street Journal.

For at få de fulde støttebeløb, skal Afghanistan være samarbejdsvillige og gennemføre reformer, lyder det fra EU. Det handler blandt andet om en mere demokratisk regering, mindre korruption og overholdelse af menneskerettighederne.

Nedskæringerne i støtten til Afghanistan udgør dog kun en mindre del af EU's samlede støtte til landet.

Det handler om værdier
Beslutningen om at tilbageholde nogle af støttekronerne til Kabul sker i forlængelse af to begivenheder: De afghanske angreb på koalitionsstyrkerne og landets forestående præsidentvalg i 2014, som man fra EU's side frygter, bliver lige så korrupt som det forrige.

Uenighederne mellem Kabul og de vestlige lande bunder tilsyneladende i demokratiske værdier og en følelse af, at den anden part ikke lever op til de forventninger, de hver især har til hinanden.

Wall Street Journal skriver, at Vesten vil se retlige reformer fra Kabul. Samtidig ønsker Kabul mere samarbejde og hjælp fra Vesten til at gennemføre reformerne.

»Vi er også interesserede i at afslutte NPP (de nationale prioritetsprogrammer) snarest muligt, forudsat, at det internationale samfund bliver mere samarbejdsvillig og forsøger at løse, de problemer der er,« udtalte den afghanske seniorminister, Hedayat Amin Arsala til Wall Street Journal.