ARTIKLER


Analytiker forudser flere ”gradvise tiltag” fra EU’s beslutningstagere

De europæiske beslutningstageres respons på krisen vil i fremtiden være mere præget af såkaldte gradvise tiltag (eller ”muddling through”), mener en fremtrædende, politisk analytiker fra tænketanken European Policy Centre.
Af Torsten Oster Schmidt
1. august 2012

Krisen lægger pres på EU's beslutningstagere. Det vil i de kommende år få den konsekvens, at krisepolitik sjældent vil følge en overordnet politisk linje med et klart defineret mål.

EU's beslutningstagere vil snarere "muddle through" - eller gradvist finde løsninger, som det bedst kan oversættes. Det vurderer analytikeren Janis Emmanoudilis fra European Policy Centre ifølge avisen European Voice.

Forskellighed
Gradvise politiske tiltag vil være en uundgåelig udvikling, mener analytikeren. Det skyldes blandt andet, at medlemslandene har vidt forskellige syn på krisen.

Ifølge Emmanoudilis er det værst tænkelige scenarie et kollaps af eurozonen. Det vil få uoverskuelige konsekvenser. Intet tyder på, at hverken politikere eller befolkninger skulle være interesserede i en sådan udgang, vurderer han.

Mere integration er svaret
Det er vanskeligt at forestille sig en føderal union med total integration, et "United States of Europe". Ifølge Emmanoudilis er den eneste løsning på krisens udfordringer mere integration.

Spørgsmålet er, hvor langt politikerne er villige til at gå. Ét er dog sikkert, at gradvise tiltag vil være responsen fra politikerne i forsøget på at opnå mere integration. Dette vil blive særligt tydeligt i forbindelse med en evt. ændring af traktatgrundlaget i fremtiden, siger analytikeren.

Læs hele artiklen The ambitious "muddling through" approach