ARTIKLER


Genopliv den folkelige debat

Befolkningerne i EU må ind i kampen, skriver Niels Hausgaard i sin EU-vision.
Af Niels Hausgaard
1. august 2011

Det er altid bøvlet med gamle EU-skeptikere. Når vi først får sat det store håndsving på tilbageblikket, så er der dømt sejtræk. Der findes ikke den EU-debat, vi ikke kan kvæle langsomt med bitter snak om svindel og løgn og Romtraktat og Kul- og Stålunion og Andelsbevægelse og Slaget ved Dybbøl og Fanden og hans pumpestok - undskyld! EU er en realitet og vi er en del af det på godt og skidt - punktum!

Selvom vi tabte de fleste slag, har vi stadig retten og pligten til at arbejde for et mere demokratisk EU, hvor den folkelige debat er andet end en irriterende sten i skoen. Retningen for EU's udvikling skal korrigeres. Det er retningen, der er vigtig - ikke detaljerne. Hvis vi skal nå frem til, at den enkelte borger har mulighed for at føle bare en anelse ansvar for helheden, (forudsætningen for demokrati) så skal kursen sættes i mindre centralistisk retning.

Centralismen truer
Det eneste demokratiske redskab, vi har til rådighed, er den folkelige debat. Den skal føres hele tiden, og lige nu er den nærmest død. Centralismen (under et hvilket som helst flag) kvæler altid den folkelige debat. Det er dens væsen.

Når vi i dag kan høre "befolkningerne" nævnt som en trussel mod EU-systemet, er det så befolkningerne eller systemet, der er noget i vejen med? Det må vel være befolkningerne, fordi vi flegmatisk accepterer rollen som fjærtende kvæg på græs. Systemet holdes derimod sammen af enorme slipseknuder og er tilmed blindt, døvt og uden moral.

Efter den grundlovsstridige tiltrædelse af Lissabon-traktaten, skal vi nok ikke satse på mange folkeafstemninger i fremtiden. Derfor består kampen mod EU-centralismen (ikke mod EU) i at tvinge emnet ind i den daglige politiske debat. Den helt overvejende del af dansk lovgivning kommer trods alt fra Bruxelles.

Folketingsvalg uden EU-debat
Ved de to seneste folketingsvalg var det nærmest umuligt at få politikere til at forholde sig overordnet til EU-spørgsmål. Vi må ikke igen vælge folk, hvis overordnede holdning til EU vi ikke kender. Vi skal forlange at få at vide, hvad de står for og vil kæmpe for, når det gælder så vigtige spørgsmål. Vi skal kende deres syn på centralismen. Vi skal vide, om de overhovedet har noget. Vi skal ikke lade dem slippe med tynd snak om skat og "krisen", der skyldes efterlønnen.

Min vision for fremtidens EU er et tæt og forpligtende europæisk samarbejde med høj grad af demokrati og dermed den enkeltes følelse af synlighed. Et Europa der bygger på forskellighed, og hvor harmonisering er et fy-ord. Et Europa hvor befolkningerne ikke kobles af, men er muntre og gæstfrie og som ikke er bange for noget - undtagen for centralisme og afmagt.

 

Blå bog:
Niels Hausgaard er sanger, guitarist, sangskriver, idémand, satiriker, entertainer, trubadur og samfundsrevser.

Han har i over tredive år turneret Danmark med udsolgte koncerter og stand up.

Derudover maler han, skriver manuskripter og har modtaget flere priser for sine TV-produktioner.

Han har været aktiv i Folkebevægelsen mod EU og senere JuniBevægelsen.

Han har både læst til maskinmester og på Kunstakademiet.

 

Indlægget er trykt i NOTATs sommernummer 14 bud på EU's fremtid.