ARTIKLER


EU støtter spansk rovfiskeri

EU's fiskeristøtte fører i praksis til skade for bestandene af fisk.
Af Sven Skovmand
7. oktober 2011

Det fremgår af en undersøgelse, der er foretaget af den internationale journalistgruppe ICIJ, oplyser EUobsever.com den 3.10.2011.

Den store synder er Spanien, som står for 27 procent af EU-landenes fiskeri, og som i årene siden 2000 har modtaget over 43 milliarder kroner i støtte fra EU. Støtten svarer til en tredjedel af værdien af de indfangne fisk og opmuntrer derved fiskerne til at fortsætte deres fiskeri - også når der kun er få fisk at fange.

Udover EU's støtte får de spanske fiskere også en indirekte støtte, fordi de betaler meget lidt i skat til de spanske myndigheder.

Det spanske overfiskeri rammer især en række afrikanske lande, som har givet fiskerettigheder til EU - rettigheder, der for to tredjedeles vedkommende går til spanske fiskere.

Kritikken uddybes i en rapport fra Greenpeace, der omtales i Politiken 4.10.2011 i artiklen »Skatteyderpenge havner hos spanske piratfiskere«. Her påpeges det, at støtten gang på gang går til de samme virksomheder på trods af, at de flere gange har foretaget ulovligt fiskeri. Det kan lade sig gøre, fordi de spanske fiskere hele tiden lader deres skibe skifte nationalitet - og fordi de spanske myndigheder ser igennem fingre med denne praksis.

Læs mere om EU's overfiskeri ved Afrikas kyster