ARTIKLER


Sundhedsturisme som vartegn

Riga's borgmester svarer igen på hjerneflugten med en ny form for turisme, der skal holde landets læger hjemme.
Af Kristoffer Hecquet
22. maj 2010

Det er nærmest blevet en tradition blandt unge i Baltikum at søge lykken i udlandet. – Og udlandsdriften er ikke blevet mindre, efter finanskrisen indtraf sidste år, hvilket kunne mærkes særligt i Letland, hvor arbejdsløsheden steg fra 5 til 15 procent på blot et år. Mange letter ser den udbredte landflygtighed, som en fordel for landet, da de unge vil komme tilbage med vigtige uddannelser, penge og erfaringer, men der er nu ingen garanti for, at de vender tilbage.

Et reelt problem

Der findes ingen pålidelige statistikker for migrationens omfang, da mange rejser inden for Schengen-området, hvor den frie bevægelighed gør det svært at opgøre, men omfanget er alvorligt for landets økonomi. Men når en månedsløn for en betonarbejder ligger på mellem 1700 og 2000 kr., kan man godt forstå fristelsen til at prøve lykken udenlands. Udlandet lokker også kvalificeret arbejdskraft væk fra Baltikum da lønnen i Vesteuropa er højere. Hjerneflugten fra Baltikum er således et reelt problem, som myndighederne er nødt til at reagere på.

Mere end polterabender

Riga, hovedstaden i Letland, der mest har været kendt som et samlingspunkt for britiske polterabender og sexturisme, er nu langsomt ved at skifte image.

»Det er ikke fordi vi vil forsøge at begrænse mængden af polterabender i byen. – I stedet vil vi styrke andre sider af byens image«, forklarer Nils Usakovs, der er Rigas nye unge borgmester.

»Vi vil forsøge at brande Riga i Skandinavien, Storbritannien og andre steder som en kulturel by, men også som et sted hvor medicinalbehandling er god og billig. Den medicinske standard er faktisk på højde med England«, uddyber Usakovs.

Høj kvalitet, lav pris

Det handler ikke kun om brand. Sundhedsturisme er ikke kun et middel til at bringe økonomi og godt omdømme til byen, men samtidig er det en strategisk indsats for at holde på veluddannede læger. På denne måde kan private hospitaler sikre en god omsætning og ansættelsesforhold, der kan få læger til at blive og endda få højtuddannede letter til at vende tilbage fra udlandet.

»Sundhedsturisterne« er særligt interesserede i Letland, fordi priserne er meget lavere end i Vesteuropa, men standarderne er gode og niveauet meget højere end i Indien og Tyrkiet, som tidligere har været populære destinationer. Lettiske private klinikker lader sig registrere på stribe i forskellige organisationer for at understrege deres høje kvalitet