NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Landbrugets betydning for den globale opvarmning er kompliceret. Ud over selve energiforbruget – når drivhuset opvarmes og traktoren kører, så handler det også om hvordan jorden, planterne og dyrene reagerer i forhold til klimaet.
I dette nummer af NOTAT ser vi på hvordan landbruget kan blive mere klimavenligt, det vil sige bidrage til færre drivhusgasser.
I Danmark står landbruget for cirka 15 procent af alle drivhusgasser. Hvis man også indregner det energiforbrug landbruget har til transport, opvarmning m.v., er landbrugets andel af det totale udslip af drivhusgasser nærmere 18 procent.
Det danske landbrug belaster klimaet mere end de fleste andre EU-lande. Det skyldes især det intensive landbrug og mængden af husdyr. EU-gennemsnittet ligger på 9 procent, og på globalt plan anslår man landbrugets klimabelastning til at udgøre mellem 15 og 32 procent. Den store usikkerhed er især knyttet til beregningsmetoder og udledninger som følge af fældning af skov og opdyrkning af ny jord i udviklingslande.