NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Det ene forslag er at tage en del af landbrugsarealet ud af drift. Det er også med i Grøn Vækst-planen, som regeringen aftalte med Dansk Folkeparti i juni 2009. Landbrugsjord på lavbund giver et relativt lavt udbytte. Hvis man undlader at dyrke afgrøder, vil der bindes mere kulstof i jorden. Dertil kommer miljømæssige sidegevinster i form af reduceret kvælstofudvaskning samt øget biodiversitet. Det vil samtidig modvirke den negative effekt på miljø og klima som var en konsekvens af afskaffelsen af EU's braklægningskrav i 2007.
For det andet er der forskellige forslag om at udnytte afgrøder og restprodukter fra landbruget til energi.
Især satsningen på biogas er med i Grøn Vækst-planen som satser på udnyttelse af halvdelen af husdyrgødningen til energi. I dag er det 5 procent. Ved afgasning af gyllen reduceres samtidig udledning af klimagasser. Et kontroversielt punkt er afbrænding af husdyrgødning, som regeringen og landbruget går ind for (mindre gylle giver lov til flere svin), men som ekspertrapporten afviste som 'klimapolitisk uinteressant'.
Der er desuden forslag om at dyrke pil på marginaljorde til brændsel i kraftvarmeproduktion. Flerårige afgrøder som pil holder samtidig bedre på jordens kulstof og mindsker udledning af kvælstof. Naturmæssigt kan elefantgræs være et alternativ til piletræer som bliver 6 meter høje. Også halm kan bruges som brændsel. Allerede i dag bruges 41 procent af halm fra korn og 15 procent fra raps i kraftvarmeværker, men andelen kan øges. Minus er at det udpiner jordens kulstofpulje, men det foreslås opvejet ved dyrkning af efterafgrøder.
Grøn Vækst-planen foreslår også en fordobling af det økologiske areal fra de nuværende cirka 10 procent. Desuden bliver der mulighed for større svinebesætninger, idet maksimalgrænsen for antal dyreenheder og kravet om selveje ophæves
Derfor må landbruget indstille sig på omlægninger i en mere klimavenlig retning. Landbruget vil også bidrage til målsætningen om at vedvarende energi i 2020 skal udgøre mindst 30 procent i Danmark. Det kan ske ved at producere energi fra halm, afgrøder og gylle.