ARTIKLER


EU og USA: Er der hul igennem?

Kommentar af Dan Jørgensen, socialdemokratisk medlem af EU-Parlamentet
Af Dan Jørgensen
6. juli 2010

  

Efter otte år med George Bush bliver der nu sendt radikalt andre – og mere positive – signaler, til EU fra den anden side af Atlanten. Obama har slået ørerne ud og vist villighed til at lytte til EU.  Det skyldes en anerkendelse af, at USA ikke kan løse sine problemer uden hjælp fra stærke allierede.

 

Meget har ændret sig siden den kolde krig. De nye sikkerhedsproblemer, som vi står over for i dag, kan derfor ikke løses med krudt og kugler alene. Vi kan ikke bombe os ud af hverken finanskrisen eller den globale opvarmning. For at løse disse problemer har vi brug for et forstærket samarbejde.   Vi er nødt til at gå sammen om at regulere finanssektoren for at kunne tackle den finansielle krise. Kapital flyder i dag på tværs af nationale og regionale grænser. Det samme gør forureningen af vores planet. Derfor er vi alle sammen afhængige af et samarbejde på tværs af grænser. Det gælder både for EU og USA.   Af samme grund er det afgørende, at EU udenrigspolitisk er i stand til at tale med én stemme. Det var USA’s forhenværende udenrigsminister Henry Kissinger, der i 1970’erne stillede det retoriske spørgsmål: ”Hvis jeg vil tale med Europa, hvem skal jeg så ringe til?”

Heldigvis rammer Kissingers retoriske spørgsmål om Europas telefonnummer mindre plet i dag, end det gjorde for blot få år siden. EU er med Lissabon-traktaten blevet opgraderet udenrigspolitisk. Ikke mindst er den udenrigstjeneste, som man er i gang med at bygge op under Catherine Ashton, en helt afgørende forudsætning for, at EU kan lægge én fælles linje på de vigtige spørgsmål.

For at kunne svare på nutidens store udfordringer har vi brug for et stærkt samarbejde mellem EU og USA. Det er derfor glædeligt, at der i øjeblikket tages skridt i denne retning fra begge sider af Atlanten.