ARTIKLER


EU fordyrer breve

EU's krav om liberalisering af postvæsenet har skabt så store problemer, at portoen nu sættes kraftigt i vejret
Af Sven Skovmand
6. juli 2010

Postvæsenet har det ikke let i disse år. Flere og flere bruger elektronisk post i stedet for at sende breve. Samtidig afskaffer EU postvæsenets eneret på at udsende breve.

Hvor postvæsenet indtil 2005 havde eneret på at ekspedere breve på under 100 gram, har det i dag kun eneret på breve under 50 gram, og denne eneret vil ophøre fra 1. januar 2011.

En dansk henvendelse om at få fristen forlænget er ifølge Børsen for 11.5.2010 blevet afslået af EU's kommissær for det indre marked, Michael Rainier.

Afskaffelsen af eneretten er en klar fordel for erhvervslivet og især de firmaer, der ekspederer post. De kan nemlig nøjes med at uddele posten i byområder, hvor det er billigt at nå rundt til huse og lejligheder. De har da også drevet en ivrig lobbyvirksomhed i EU for at få postvæsenets eneret afskaffet. Det er blandt andet sket gennem en organisation, der kalder sig »Foreningen for fri og retfærdig omdeling af post«!

De mere afsides områder kan fortsat kun blive betjent af postvæsenet, og det koster penge. Hvor postvæsenet før i tiden havde et solidt overskud, forventer man nu, at det danske postvæsen vil have et underskud i 2014 på over en milliard kroner.

For at undgå dette underskud har politikerne i Folketinget besluttet en drastisk fordyrelse af brevportoen fra 5,50 til 7,75 kroner, som skal gælde fra 2011. Det vil dog være muligt at sende breve for 6 kroner, men så må man regne med, at der kan gå op til tre dage, før brevet når frem