ARTIKLER


18 nye EU-politikere står klar

EU-Parlamentet udvides fra 736 til 754 medlemmer
Af Åge Skovrind
11. marts 2010

Ifølge Lissabon-traktaten skal EU-Parlamentet have yderligere 18 medlemmer mere end de 736 der blev valgt i juni 2009. Valget fandt nemlig sted under Nice-traktatens regler. Men nu er der opstået uenighed om hvordan og hvornår de sidste 18 skal indtræde.

I Sverige står det klart efter valget i 2009 at de to ekstra pladser tilfalder Piratpartiet og de Konservative. Men i Frankrig med flere valgkredse havde man ikke vedtaget en procedure, og nu har man i stedet tænkt sig at håndplukke to medlemmer af det nationale parlament. Den fremgangsmåde risikerer imidlertid at blive underkendt af EU’s Domstol.

Ifølge Lissabon-traktaten skal sagen afgøres ved at nedsætte et stort Konvent – dvs. med repræsentanter for Kommissionen, EU-Parlamentet, de nationale parlamenter og medlemslandenes regeringer. Men flere regeringer frygter at en sådan forsamling vil kaste nye spørgsmål på bordet. Derfor vil EU’s nye formand Herman van Rompuy have Parlamentet til at acceptere at regeringerne alene får mandat til at vedtage de nødvendige ændringer af traktaten.

Antallet af danske medlemmer ændres ikke fra de nuværende 13.

Når de 18 nye medlemmer på et tidspunkt indtager deres pladser, har EU-Parlamentet i alt 754 medlemmer. Først i næste valgperiode lander man på det ’rigtige’ tal 751, fordi Tyskland i denne periode har 3 pladser ’i overskud’.