ARTIKLER


Østrig: Havkatten og højrefløjen vandt

Det dårligste valg i det østrigske socialdemokratis historie og allermest elendigt i højborgen Wien.
Af Erling Böttcher
29. august 2009

For første gang kunne de 16-årige østrigere også stemme. Østrig har sænket valgretsalderen fra 18 år til 16 år. Det ændrede ikke ved at sofavælgerne som vanligt vandt absolut flertal ved EU-valget. Denne gang dog kun med 54 procent. De resterende 46 procent stemte i stort tal i protest mod de to traditionelle store østrigske partier, det konservative ÷VP og det regerende socialdemokratiske SP÷.

De østrigske socialdemokraters problemer var helt på niveau med søsterpartiet i Storbritannien. To måneder før valget blev partiets tidligere overborgmester i Wien afsløret som spion for østblokken under den kolde krig. …n måned før valget annoncerede den socialdemokratiske spidskandidats kone – som er chef for Siemens i Østrig – massive fyringer. Samtidig med at gemalen førte valgkamp om finanskrise og arbejdspladser. Resultatet blev det dårligste valg i det østrigske socialdemokratis historie, og allermest elendigt i højborgen Wien, hvor valgfesten helt blev aflyst.

Til dette kommer at mange østrigere generelt er meget kritiske over for EU. Aflysningen af en folkeafstemning om Lissabon-traktaten gav i april 2008 store demonstrationer i Wiens gader. Konservative, socialdemokrater og grønne nægtede en folkeafstemning. Resultat: De fik en samlet tilbagegang med knap 16 procent af stemmerne, og en lige så stor gevinst til de øvrige som er modstandere af Lissabon-traktaten.

Kriminalitet og pengefråds

Et element i den kritiske debat er grænsekontrollen, ligesom i den danske valgkamp. Siden grænsekontrollen blev afskaffet før jul 2007, er kriminaliteten steget stærkt. I foråret 2009 skete et af de mere prominente indbrud i hjemmet hos Wiens politidirektør, og indenrigsministeren fik frastjålet sin håndtaske på en cafÈ i Wien. Resultat: Fremgang til højrefløjen med Frihedspartiet og udbryderpartiet Fremskridtsalliancen som blev ledet af Jˆrg Haider frem til hans død ved en trafikulykke i oktober 2008.

Og de vælgere som ikke vandrede til højre, vandrede til havkatten i hyttefadet, Hans-Peter Martins »Liste Martin - for demokrati, kontrol og retfærdighed«. Martin blev i 1999 valgt ind i EU-Parlamentet for socialdemokraterne, men brød med kollegerne i parlamentet i protest mod deres pengefrådseri, som han nok så ukollegialt afslørede med skjult kamera. Det blev han ikke populær på blandt kollegerne, men vælgerne kvitterede ved at give hans nye liste 2 mandater i 2004. Denne gang blev det 3 mandater til listen som førte valgkamp imod svindel, fråds og vennetjenester i EU.

Populariteten hos vælgerne modsvares stadig ikke i EU-parlamentet hvor ingen af de politiske grupper ønsker ham inden døre, og hans 3 mandater havner således i de partiløses gruppering.

NOTAT bragte i juni 2008 et interview med Dr. Hans-Peter Martin om Lissabon-traktaten. Det kan findes på www.notat.dk