ARTIKLER


Salmonella-æg vil snart kunne forbydes

En arbejdsgruppe i EU har nu givet Danmark lov til at kræve, at udenlandske æg skal være fri for salmonella. Men der mangler stadig en tilsvarende tilladelse for kød af fjerkræ.
Af Sven Skovmand
12. juni 2009

Danmark har i en årrække haft strenge regler for bekæmpelse af salmonella i især æg og fjerkræ. Men reglerne har været dyre for de danske producenter, fordi de har skullet konkurrere med EU-lande hvor man kun har gjort lidt for at sikre sunde fødevarer.

En undersøgelse, der i 2006 blev offentliggjort i »Tænk«, viste således at 58 procent af polske æg og polsk fjerkræ var befængt med salmonella, hvor den tilsvarende tal for de danske produkter var 2 procent.

Alligevel erklærede den cypriotiske kommissær Kyprianou den 7.6. 2006 at det »ikke er muligt for Danmark at have særregler der holder udenlansk salmonellakød ude af landet«. Og den daværende fødevareminister, Lars Barfoed, opgav på den baggrund at søge om en undtagelse.

Ansøgningen kom først i efteråret 2007, og i december samme år gav Kommissionen den nye minister, Eva Kjer Hansen, tilsagn om at en arbejdsgruppe ville se på sagen.

Arbejdsgruppen er nu nået til det resultat at Danmark godt kan kræve at udenlandske æg skal være fri for salmonella for at kunne sælges i danske butikker.

Det vil formentlig kunne få virkning fra efteråret, når Verdenshandelsorganisationen WTO og EU-Parlamentet har behandlet sagen.

Danmark har endnu ikke fået svar på en tilsvarende ansøgning om fjerkræ, men man forventer at resultatet bliver det samme som for æggene.

Når ansøgningen ikke er givet med det samme, kan det hænge sammen med, at indførslen af fjerkræ er langt større end indførslen af æg.