ARTIKLER


Årets lobbyister kåret

Hvert år uddeles priser til folk, der har haft held med gennem lobbyvirksomhed at få EU til at træffe uheldige beslutninger.
Af Åge Skovrind
14. januar 2009

Tre aktører i biobrændstof-industrien vandt årets pris for værste lobbyvirksomhed. Det skete ved en højtidelighed i Bruxelles den 9. december, efter en internetafstemning hvor over 8.500 personer har stemt på en af de nominerede kandidater.

Over 50 procent af stemmerne gik til Rådet for Malaysisk Palmeolie, den brasilianske sukkerindustri UNICA og energiselskabet Abengoa Bioenergy. Disse tre var som samlet gruppe nomineret for deres misinformation og forsøg på at påvirke vigtige beslutninger i EU-Parlamentet og Ministerrådet ved at påstå at biobrændstof (eller agrobrændstof, som det kaldes i begrundelsen for nomineringen) er et bæredygtigt alternativ.

En anden pris uddeles til en politiker eller embedsmand som ikke har forstået at håndtere interessekonflikten mellem sit offentlige hverv og lobbyindustrien. Den gik i år til det finske medlem af EU-Parlamentet Piia-Noora Kauppi som fik 26 procent af stemmerne.

Som medlem af Parlamentets udvalg vedrørende regulering af finanssektoren har hun været en varm fortaler for at begrænse regulering af banksektoren. På vegne af retsudvalget har hun også været ordfører på Nyrup Rasmussens betænkning om kapitalfonde. Kauppi er medlem af den kristelig-konservative gruppe, men tiltræder i januar 2009 en stilling som direktør i det finske Finansbranchens Centralforbund.

Hun fik prisen for at varetage interesserne for sin fremtidige arbejdsgiver, mens hun stadig er medlem af Parlamentet.

Et af kravene fra priskomitéen er at EU indfører en ”svingdørspolitik”, sådan som man har det i for eksempel USA. Det vil sige at en politiker har en karensperiode og ikke kan gå direkte fra en politisk post til et job i den private sektor inden for samme interesseområde.

Bag prisuddelingen står organisationerne Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth, Lobbycontrol og Spinwatch. Siden 2005 har de uddelt lobbyprisen for at skabe opmærksomhed omkring lobbyisters store påvirkning af beslutningsprocesserne og for at skabe stor åbenhed og klare retningslinjer.

I år var prisuddelingen ellers ved at blive ødelagt af en retssag som en af de nominerede kandidater havde anlagt mod arrangørerne. Det drejer sig om Fritz-Harald Wenig, direktør i Kommissionens handelsdepartement.

Det lykkedes to engelske journalister der foregav at være lobbyister for et kinesisk firma, at få Wenig til at udlevere flere fortrolige oplysninger – bl.a. ved at love ham en ansættelse til 600.000 Euro.

Wenig havde krævet en erstatning fra lobbypris-komitéen og at hans navn blev fjernet fra listen over kandidater. Få dage før prisuddelingen afviste en belgisk ret imidlertid hans påstand.