NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Der var slet ingen tvivl efter den 2. oktober, da resultatet af den anden folkeafstemning om Lissabon-traktaten lå fast. 67,13 procent sagde ja, 32,87 procent sagde nej. Kun i to af de 43 valgkredse var der nej-flertal.
Valgdeltagelsen blev 58 procent, noget højere end ved den første folkeafstemning i juni 2008. Dengang mødte 53,13 procent af vælgerne frem til valglokalerne.
»Jeg er meget glad for resultatet, tak Irland«, lød det fra EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso i en første kommentar fra Bruxelles.
Patricia McKenna, forkvinde i Peoples Movement, den irske folkebevægelse mod EU, mener at ja-siden har udnyttet den økonomiske krise til at skræmme folk til at ændre mening og stemme ja til Lissabon-traktaten: Arbejdsløsheden ville vokse. Udenlandske investorer ville trække sig ud. Regeringen ville stå i en svækket forhandlingsposition. Irland ville blive lagt på is og måske tvunget til at forlade EU.
»Folk stemte ikke for Lissabon-traktaten, men for jobs, stabilitet og økonomisk genopretning,« siger Patricia McKenna.
33 procent af dem der stemte ja, mente at traktaten ville gavne økonomien. I 2008 var det kun 9 procent som havde den begrundelse.
Næsten en tredjedel af nej-sigerne (30 procent) sagde at de stemte nej for at holde fast i den irske identitet, mens en femtedel sagde at de stemte imod traktaten, fordi de ikke tror på politikerne.
Den højeste andel af nej-stemmer kom fra aldersgruppen 18-24 år. Mindst opbakning til traktaten var der blandt studenter og ufaglærte. Blandt kvinder var andelen af ja-stemmer vokset fra 42 til 64 procent. Både unge og kvinder har været en bevidst målgruppe fra ja-kampagnen siden den første afstemning. U