ARTIKLER


Truslen kommer ikke fra Rusland

EU er mere bange for energiforsyningen fra Rusland, end der er grund til. Når naturgassen i en kort periode blev afbrudt, skyldtes det kun, at Ukraine ikke ville betale en rimelig pris for gassen
Af Sven Skovmand
26. januar 2007

EU har al mulig grund til at gøre sig uafhængig af energi udefra. Men det skal være af hensyn til miljøet, ikke af frygt for Rusland, som i dag er storleverandør af især naturgas til EU-landene.

Når både Kommissionen og flere medlemslande siger at Rusland er en upålidelig leverandør, er det nemlig ikke rigtigt. Der har ganske vist været en kortvarig afbrydelse af leverancen af naturgas, men det skyldes ikke Rusland. Det skyldes Ukraine, som saboterede leverancen, fordi landet ikke ville betale den pris, som Rusland forlangte for sin olie og gas.

Russerne har indtil nu solgt både Ukraine og Hviderusland olie og gas til en pris der har ligget langt under prisen på verdensmarkedet. At de nu forlanger at prisen sættes i vejret, kan ikke kaldes urimeligt. Problemet er blot at ledningerne mellem Rusland og Vesteuropa går gennem de to lande.

Men dette problem vil snart blive formindsket, fordi Rusland sammen med Tyskland er ved at etablere en direkte ledning for naturgas mellem de to lande. I virkeligheden skal EU være glad for at man har Rusland som leverandør. Rusland har ikke alene verdens største reserver af naturgas, landet er også en langt mere pålidelig leverandør end landene i Mellemøsten og Nordafrika. Det får stigende betydning, efterhånden som naturgassen i Nordsøen slipper op – hvad den med stor sikkerhed vil gøre om forholdsvis få år.

Man kan ganske vist få leveret naturgas i flydende form pr. skib, men det er en dårlig og dyr løsning, fordi det koster store mængder energi at fryse naturgassen ned til flydende form – omkring en tredjedel af naturgassens energi.

Derfor er naturgas fra Rusland en rigtig god idé – i hvert fald indtil man er nået så langt med brugen af vedvarende energi at man kan undvære naturgassen.