ARTIKLER


Slovakiet forbereder retssag om kvotepolitik

Kommissionen har kasseret 12 af 13 landes kvoter for udledning af CO2. Det vil Slovakiet ikke finde sig i. I forvejen er det svært for EU at opfylde sine energimål.
Af Sven Skovmand
27. januar 2007

Ifølge euobserver.com 16.1. 2007 har Kommissionen kasseret Belgiens og Hollands planer for tildeling af kvoter for udledning af CO2.

Belgien skal nedsætte antallet af kvoter med syv procent, og Holland skal nedsætte dem med fem procent.

Dermed har hele 12 EU-lande fået kasseret deres planer for tildeling af kvoter.

Ud over Belgien og Holland er det Tyskland, Grækenland, Irland, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Slovakiet og Sverige. Kun Englands tildeling af kvoter har fået Kommissionens godkendelse.

Men nu gør Slovakiet vrøvl. Kommissionen siger at landet skal nedsætte antallet af kvoter med hele 25 procent, og det siger den slovakiske regering nej til. Landets miljøminister, Jaroslav Izak, erklærer at man forbereder en retssag mod Kommissionen ved EU’s domstol.

Danmark mangler

Kommissionen mangler endnu at behandle planer fra 10 medlemslande, og to af medlemslandene – Danmark og Ungarn – har slet ikke fremsendt deres planer endnu.

Når den danske regering ikke allerede er kommet med sit bud, skyldes det efter alt at dømme striden i regeringen mellem på den ene side miljøminister Connie Hedegaard og på den anden side erhvervsminister Bendt Bendtsen og energiminister Flemming Hansen.

Connie Hedegaard har hele tiden ønsket en begrænsning af kvoterne. Da hun ser ud til at have vundet kampen om regeringens energipolitik, kan man måske forvente at også Danmarks planer kan godkendes af Kommissionen.