ARTIKLER


Dobbelt så mange ansatte som hidtil troet

En britisk tænketank har efterforsket Kommissionens egen opgørelse over antal ansatte – og nåede frem til det dobbelte.
Af Luise Hemmer Pihl
10. februar 2007

54.000 mennesker er ansat i EU-kommissionen, og næsten 10.000 af dem tjener mere end 600.000 kroner om året. Deres virksomhed koster 372 milliarder kroner i perioden 2007-2013.

EU-kommissionen opgør selv at den har 25.000 embedsmænd i sit brød. Men en undersøgelse, som den britiske tænketank Open Europe har foretaget, når til det resultat at det snarere drejer sig om 54.000.

Cirka 40.000 er ansat i selve Kommissionen og 12.000 er ansat i forskellige EU-agenturer som for eksempel EF-Sortsmyndigheden (der behandler spørgsmål om plantesorter) eller EPSO (der beskæftiger sig med at ansætte folk i EU-systemet).

Skrev og ringede rundt

Lorraine Mullally fra Open Europe fortæller til den britiske avis Sunday Telegraph at organisationen kontaktede EU-agenturerne direkte og opdagede at de havde langt flere ansatte end anført i EU's officielle lister. Mange af agenturerne var måneder om at besvare forespørgsler. Et af dem, Cepol; Det Europæiske Politiakademi, nægtede gentagne gange at oplyse om antallet af ansatte.

EU's budget for perioden 2007-2013 sætter udgiften til administration til 372 milliarder kroner, skriver Open Europe, der også hæfter sig ved det meget høje lønniveau for embedsmænd i EU-kommissionen.

Næsten 10.000 af den lønnes med mere end 54.000 britiske pund, svarende til ca. 600.000 danske kroner. Og de beløb er stort set skattefrie efter EU-reglerne.

EU sakker agterud

Samtidig viser en rapport fra det britiske finansministerium at EU-landene sakker agterud i levestandard. I de 15 gamle EU-lande er levestandarden nu 30 procent lavere end i USA, og EU bruger mindre på udvikling og forskning end Kina og Indien, målt i procent af bruttonationalindkomsten.

Den britiske regeringsrapport konkluderer at EU's Indre Marked, der tilstræber integration ved hjælp af lovgivning og harmonisering af regler inden for sit område, ikke slår til som model i en stadig mere globaliseret verden. I stedet efterlyser den britiske regering en langt mere fleksibel og globaliseret model, skriver Open Europe.

Men de får noget fra hånden i EU-kommissionen og dens agenturer. Selv anslår Kommissionen at der siden EF's første begyndelse i 1957 er vedtaget 80.000 sider bindende EF/EU-lovgivning. Men i virkeligheden er tallet meget højere, mener Open Europe, der har gennemgået EU's Lovtidende og når frem til at der i alt er vedtaget ikke mindre end 666.879 sider lovgivning, hvoraf 170.000 sider stadig er i kraft.