NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
EU skal være en aktør på verdensplan og kunne gennemføre flere mili-tære aktioner ad gangen. Og EU skal kunne handle præventivt (forebyggende) inden truende tilstande i andre lande forværres.
Sammenfattet i en enkelt sætning: »Vi skal udvikle en strategisk kultur, der fremmer en tidlig, hurtig, og om nødvendigt håndfastintervention«.
Dette er kernen i EES (Den Europæiske Sikkerhedsstrategi – »Et sikkert Europa i en bedre verden«) også kaldet Solana-doktrinen, efter ophavsmanden Javier Solana, EU's mere eller mindre fungerende udenrigsminister, med den formelle titel højtstående udenrigs og sikkerhedspolitisk repræsentant. Javier Solana er desuden generalsekretær i Ministerrådet.
Enigheden om forfatningen blandt regeringscheferne blev først opnået et halvt år senere. Udgangspunktet for Solana-doktrinen er at 27 stater med tæt på en halv milliardindbyggere »nødvendigvis« er en global aktør.
Der er ingen geografiske afgrænsninger for hvor disse trusler skal mødes. Men der påpeges at EU har umiddelbar interesse i en »ring af lande« øst og syd for Unionen.
Denne ring omfatter Middelhavsområdet, Balkan, Sydkaukasus, og Mellemøsten.
I sikkerhedsstrategien udpeges fire måder som EU skal forbedre sin rolle på:
1. Ved at kombinere forskellige områder som handelspolitik, udviklingsbistand, diplomati og militære aktioner.
2. Ved at opruste militært, forstærke de diplomatiske indsatser, og samordneefterretningstjenester mellem landene, og »deres partnere« (læs USA).
3. Ved mere konsekvent at sætte den samme dagsorden for forskellige politikområder som bistands-, handels- og miljøpolitik, og ved at bruge militære og civile midlerparallelt.
4. Ved et tættere samarbejde med andre organisationer og lande, hvor de transatlantiske forbindelser til USA beskrives som uundværlige.