ARTIKLER


Angreb på fiskeriaftaler

Greenpeace retter et skarpt angreb på EU's fiskeriaftaler med ulandene med Mauretanien som eksempel
Af Sven Skovmand
27. januar 2007

EU's fiskeriaftaler med afrikanske lande anses i almindelighed for at være yderst skadelige. Nu har Greenpeace udgivet en rapport om virkningerne i de vestafrikanske stater Mauretanien og Senegal samt Argentina, oplyser Information 18.1.2007.

Rapporten hedder »Trading Away our Oceans«, og især omtalen af Mauretanien er interessant, fordi landets fiskeri tidligere har været omtalt i en rapport fra FN's miljøprogram UNEP.

Mauretanien har rige fiskerimuligheder med blandt andet blæksprutter, hummere og krabber, og det blev tidligere beskyttet af staten, der havde eneret på handelen med fisk.

Men Mauretanien fik økonomiske problemer og indgik derfor en aftale med EU. For en årlig betaling på cirka 650 millioner kroner giver man EU-fiskere adgang til farvandet. Samtidig kan fisk fra Mauretanien komme toldfrit ind i EU.

Ordningen har givet den mauretanske regering penge, men den har været til stor skade for befolkningen, siger rapporten. Bestandene af fisk er gået tilbage på grund af EU-fiskernes alt for omfattende fiskeri. Og fritagelsen for told betyder at det for mange fiskere bedre kan betale sig at sælge til EU end at sælge til folk i deres hjemland.

Resultatet er at der er færre fisk end før til mauretanierne, og at de er blevet dyrere.