NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Men indsatsen er totalt undergravet af importeret kød. For eksempel fandt Fødevarestyrelsen i 2004 salmonella i 100 procent af det testede italienske kalkunkød, 76 procent af det testede polske kyllingekød og i 33 procent af det tyske svinekød. Senest har dagbladet Politiken sendt en medarbejder i byen for at indkøbe kalkunkød i 10 Netto-butikker. Ikke en eneste af pakkerne var fri for salmonella.
Arbejdsgruppens formand, vicedirektør i Fødevarestyrelsen Henrik G. Jensen, oplyser at gruppen er blevet bedt om at løse sin opgave hurtigst muligt. Men han forventer at det i hvert fald vil tage nogle uger.
I mellemtiden står den danske direktør for WHO’s afdeling klar med et løsningsforslag til den trængte danske forbrugerminister: Brug WTO’s (Verdenshandelsorganisationens) regler.
»I WTO/SPS aftalen er det stipuleret (aftalt, red.) at hvis et land opnår et bestemt sundhedsniveau og videnskabeligt kan dokumentere dette, da har landet ret til at kræve det samme niveau i import«, forklarer Jørgen Schlundt over for NOTAT og fortsætter:
»I SPS-anliggender har EU forrang over nationale myndigheder, så EU forhandler som en blok. Men eftersom EU har tilladt Sverige og Finland at have et højere sundhedsniveau på salmonella-området, kunne Danmark argumentere for at man vil opfattes på linie med Sverige og Finland inden for EU.«
Dagen efter fik ministeren spørgsmål fra to af fødevareudvalgets medlemmer, Elisabeth Geday (R) og Per Clausen (EL), som begge ønskede ministerens svar på om WTO’s SPS-regler kan bruges til at kræve fravær af salmonella i importeret kød, sådan som Jørgen Schlundt mener.
Nej, det kan man ikke, mener forbrugerministeren.