ARTIKLER


Vil sende forfatning til genoplivning

Med EU-kommissionens formand og den tyske kansler som drivkraft, skal EU-topmødet i næste uge tale om en genoplivning af den nedstemte EU-forfatning.
Af Luise Hemmer Pihl
15. december 2006

EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, har ændret mening og vil nu arbejde for en uændret EU-forfatningstekst. Dermed gør han fælles sag med Tysklands kansler Angela Merkel, som vil sætte meget ind på at gennemføre hele den EU-forfatningstekst som blev forkastet ved folkeafstemninger i Holland og Frankrig i 2005. 1. januar overtager Tyskland EU-formandskabet.

Angela Merkel holdt den 27. november et møde i Berlin med en række af sine ambassadører for at briefe dem om en ny strategi med hensyn til EU-forfatningen. Dermed opgiver Tyskland reelt sin støtte til den franske borgerlige præsidentkandidat Nicolas Sarkozy og andre, som har foreslået at nøjes med at få vedtaget nogle få dele af EU-forfatningen.

Den britiske avis The Times citerer én af de tyske diplomater for denne bemærkning:

»Det er i vor interesse at forsøge at bevare mest muligt af substansen i teksten. Vi er tilfredse med den. Vi agter ikke at give os til at pille nogle rosiner ud. De 18 lande, som har ratificeret, skal ikke gøres til grin.«

Merkels plan

De tre første måneder af den tyske formandsperiode skal bruges til at lodde stemningen i EU-landenes regeringer. I marts skal EU’s stats- og regeringschefer mødes i Berlin for at underskrive en højtidelig Berlin-erklæring som markering af 50-året for Fællesmarkedets, det senere EU’s, fødsel.

Derefter håber Merkel på at den politiske situation med præsidentvalget i Frankrig og den forventede udskiftning af Tony Blair med Gordon Brown som premierminister i Storbritannien er mere afklaret, så der kan fastsættes en tidsramme for EU-forfatningens vedtagelse.

Barroso skifter mening

Samtidig med Merkels udspil har kommissionsformand Barroso, foretaget en kovending i spørgsmålet om den strandede EU-forfatning.

Siden folkeafstemningerne i Frankrig og Holland har Barroso lagt vægt på at fremme enkeltsager, som skulle gøre EU mere populær. I september 2005 udtalte han: I stedet for de evindelige diskussioner om institutionerne må vi hellere arbejde med det, som vi har. Politisk vilje og politisk lederskab er vigtigere end institutioner. Derfor har Kommissionen i det sidste års tid kastet sig ud i meget jordbundne enkeltsager, såsom billigere mobiltelefoni mellem landene og mere gennemskuelige priser på flybilletter.