ARTIKLER


Ungarere forfølges i Slovakiet

Ungarere udgør 10 procent af Slovakiets befolkning, og de forfølges nu, efter at et højreorienteret parti nu er kommet med i regeringen.
Af Sven Skovmand
1. september 2006

Slovakiet var fra 1867 til 1919 en del af det ungarske kongerige, der igen var en del af kejserriget Østrig-Ungarn.

I hele denne periode søgte ungarerne at undertrykke det slovakiske sprog, og det rammer i dag det ungarske mindretal i den sydlige del af Slovakiet. Det er på cirka 500.000 mennesker og udgør dermed 10 procent af Slovakiets befolkning.

Demonstrationer mod ungarerne og et brutalt overfald fredag den 25. august på en ungarsk kvinde har fået den ungarske statsminister Ferenc Gyurcsany til at kræve at den socialdemokratiske slovakiske statsminister Robert Fico gør en indsats for at bringe forfølgelsen af ungarerne til ophør. Det oplyser EUobserver.com 28.8.2006.

Fico har imidlertid undladt at følge denne opfordring. Det hænger formentlig sammen med at han siden juli har haft regeringssamarbejde med det slovakiske nationale parti, SNS, der er kendt for sin fjendtlige holdning over for ungarerne og sigøjnerne i landet.

Den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet overvejer ifølge EUobserver at lægge Ficos medlemskab af gruppen på is, hvis ikke han gør en stærkere indsats til fordel for ungarerne i hans land.