ARTIKLER


Ubelejlige opinionstal gemmes væk

EU-kommissærerne bruger meningsmålingerne fra Eurobarometer til at promovere egne synspunkter. Det sætter troværdigheden på prøve, siger kritikerne.
Af Sven Skovmand
1. december 2006

En meningsmåling fra EU-kommissionens meningsmålingsinstitut, Eurobarometer, venter stadig på at blive offentliggjort, selv om resultaterne allerede lå klar i foråret. Det kaster lys på EU-kommissionens strategiske anvendelse af Eurobarometer til at fremme vigtige politikker.

Målingen om energipolitik afslører et fald i den offentlige støtte til at give EU kompetence i energipolitikken. Færre bakker op om at EU, ikke de enkelte lande, skal tage beslutninger om energipolitik, og det er slag imod kommissionsformand Barrosos udpegning af energi som et af sine flagskibs-projekter.

Den skuffende Eurobarometer undersøgelse cirkulerede i Kommissionen og blev givet til EUobserver i juli måned. Men den venter stadig på at blive offentliggjort, nu med den hensigt at offentliggøre den før udgangen af denne måned.

Undersøgelsen viser at kun 39 pct. af de adspurgte siger EU-niveauet er et mere passende sted at tage energibeslutninger end det nationale niveau. Det er et fald fra 47 pct. målt i august 2005.

»Aktiv kommunikation«

EU-embedsmænd forklarer den manglende offentliggørelse med »travlhed«. Men det står i kontrast til den hurtige og aktive offentliggørelse af de mere positive tal fra sidste år. Undersøgelsen blev da ikke alene offentliggjort allerede to måneder efter indsamlingen af data, men blev også præsenteret personligt af energikommissær Andris Piebalgs, og belyst med en pressemeddelelse med ordene »europæerne er for en europæisk energipolitik, siger Eurobarometer undersøgelse«.

Den seneste energi-undersøgelse er derimod planlagt til at blive lagt på Eurobarometers hjemmeside, uden pressekonference endsige pressemeddelelse.

Sagen viser det Kommissionens embedsfolk kalder »aktiv kommunikation«: Afstanden mellem indsamling af data og offentliggørelse af resultaterne varierer betragteligt – fra et par uger i denne måneds undersøgelse af at folk gerne vil have lavere mobiltakster til udlandet, til næsten et helt år ved en AIDS-undersøgelse i 2003.

Slagside

I Bruxelles oplever man i tiltagende grad EU-kommissærerne anvende Eurobarometer til at bakke sine synspunkter op. For kritiske observatører rejser den active PR-brug af Eurobarometer mistanke om hvorvidt Eurobarometer er et pålideligt institut.

F.eks. har Neil O'Brien, leder af den britiske tænketank Open Europe, anklaget instituttet for at have slagside i sine formuleringer. I en større undersøgelse, offentliggjort i maj, blev folk spurgt om hvilke ændringer de gerne ville se i fremtidens EU. Men der var kun svarmuligheder inden for kategorier af mere integration f.eks. »en fælles europæisk hær«.