ARTIKLER


Tvinges Spanien til at forlade Euroen?

Euro-samarbejdet: En høj inflation vil i de kommende år skabe store problemer for landets eksport, siger kommentator ved Financial Times
Af Sven Skovmand
12. marts 2006

Spanien betragtes i øjeblikket som en af EU's succes'er. Landet har en kraftig vækst og en lav arbejdsløshed. Men succes'en hviler på et skrøbeligt grundlag, siger Wolfgang Munchau, der er fast kommentator ved det engelske blad Financial Times. Det sker i en artikel 20.2.2006.

Fremgangen skyldes nemlig ifølge Munchau først og fremmest store prisstigninger på fast ejendom, der dels har frigjort penge til forbrug, dels har ført til et voldsomt byggeri.

Siden 1997 er huspriserne steget- til det tredobbelte, hvilket er væsentlig mere end i andre lande, selv lande som England og USA.

Det store underskud

Samtidig var Spaniens underskud på betalingsbalancen i de første 11 måneder af 2005 hele 7,3 procent af bruttonationalproduktet. Overført til danske forhold vil det svare til et underskud på over 100 milliarder kroner på et år.

Hvad værre er: underskuddet forventes at vokse.

EU-kommissionen regner således med at underskuddet vil være på 8,3 procent i 2006 og på 9,1 procent i 2007.

Underskud af denne størrelse kan naturligvis ikke fortsætte.

Større inflation end de andre

Når underskuddet på betalingsbalancen er så stort, hænger det sammen med at Spanien har en højere inflation end de andre lande i Euro-området og derfor har svært ved at klare sig i konkurrencen.

Siden oprettelsen af Euroen i 1799 har Spanien hvert år haft en inflation, der har ligget en procent højere end de andre lande. I 2005 lå inflationen endda 1,5 procent højere.

Hvis denne udvikling fortsætter i endnu syv år, vil næppe en eneste spansk eksportindustri overleve, siger Wolfgang Munchau.

Munchau sammenligner Spanien med USA, hvor man også har voldsomme prisstigninger på fast ejendom, et stort underskud på betalingsbalancen og stigende vanskeligheder ved at klare sig i konkurrencen.

Men USA har en mulighed, som Spanien ikke har. Man kan gøre dollaren mindre værd og dermed styrke konkurrenceevnen og formindske underskuddet.

Det kan Spanien ikke gøre – i hvert fald ikke så længe landet er med i Euro-samarbejdet. Landets eneste mulighed er igennem en langvarig periode at holde lønningerne nede. Og det vil med sikkerhed føre til en langvarig økonomisk krise.

Munchau tror dog ikke at de spanske politikere vil lade Spanien træde ud af Euro-samarbejdet. De betragter ikke en økonomisk krise som så alvorlig at det skal afholde dem fra at fortsætte i Euro-samarbejdet, siger han.