ARTIKLER


Svigter i Palæstina

Mange tror stadig, at EU kan blive en modvægt i USA. I striden mellem Palæstinenserne og Israel kunne EU gøre en forskel. Men man fører ikke nogen politik, der væsentligt afviger fra USA's
Af Sven Skovmand
24. marts 2006

Troen på at EU kan blive en modvægt til USA har igennem nogle år fået ganske mange modstandere af EU til at skifte holdning. De er blevet tilhængere af EU-samarbejdet, fordi de ser det som den eneste mulighed for en fredeligere verden.

Men er EU en sådan mulighed? Det er vist såre tvivlsomt.

Se bare på striden mellem Israel og palæstinenserne. Den burde være en glimrende lejlighed for EU til at vise at man kan føre en anden og bedre politik end den, USA har ført.

De europæiske politikere er nemlig i modsætning til amerikanerne fri for pres fra fundamentalistiske kristne og jødiske lobbyister, som i praksis har lammet USA's politik.

Derfor burde EU forlængst have søgt at standse den israelske regerings ulovlige opførelse af en mur på palæstinensisk område, for eksempel ved at true med at fjerne de toldmæssige fordele, som man i dag giver varer fra Israel.

Og når israelerne ulovligt beslaglægger palæstinensiske penge, bør man yde palæstinenserne et tilsvarende rentefrit lån, så de slipper for at gå til Iran og Libyen for at få penge.

Men hvad gør EU? Man fastholder at Hamas er en terrorbevægelse, og man giver nok palæstinenserne penge, men man gør det på vilkår, som gør det svært at bruge pengene. Samtidig forlanger man at Hamas skal anerkende staten Israel – akkurat som den amerikanske regering gør.

Det er ubestridelig rigtigt at Hamas har udøvet terror. Men i det sidste år har Hamas loyalt efterlevet en aftale med præsident Abbas om at indstille terroren, mens der forhandles. Og intet tyder på at terrorvirksomheden vil blive genoptaget, hvis ellers Israel er villig til at forhandle.

EU kan gøre en indsats til glæde for både palæstinensere og israelere. Men indtil videre tyder desværre intet på at man gør det.

Sven Skovmand