ARTIKLER


Strid om rentens højde

Lederen af Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, vil endnu engang hæve renten. Det er Frankrig utilfreds med.
Af Sven Skovmand
15. september 2006

Den Europæiske Centralbank har fire gange i den seneste tid hævet renten, som nu er 3 procent. Men det er bankens leder Jean-Claude Trichet ikke tilfreds med. Han mener at renten bør stige endnu mere og har derfor bebudet en renteforhøjelse inden nytår, skriver Politiken 1.9.2006.

Begrundelsen er at priserne på boliger er steget voldsomt i stort set alle EU-lande, og at denne stigning let vil kunne føre til inflation. Og da boligudgifterne er stærkt påvirket af renten, er en renteforhøjelse efter Trichets mening det bedste middel.

Men Euro-landenes økonomiministre deler ikke alle denne opfattelse. Især Frankrig og Luxembourg mener at Trichet handler alt for selvrådigt, og at en renteforhøjelse netop nu vil skade det opsving, der trods alt har fundet sted i de seneste måneder.

Til gengæld går Holland stærkt ind for at Centralbanken alene skal træffe beslutningerne, og det samme har Tyskland gjort – i hvert fald indtil nu. Den høje arbejdsløshed i Tyskland har gjort de tyske repræsentanter betænkelige ved endnu en forhøjelse af renten, oplyser Ritzaus bureau 11.9.2006.

De fleste betragter det dog som usandsynligt at ministrenes modstand vil påvirke Trichets beslutning.