ARTIKLER


Polsk afstemning om euroen

Polakkerne vil nu have folkeafstemning om Euroen. Det har ført til protester fra Kommissionen. Den siger, at Polen har pligt til at indføre Euroen.
Af Luise Hemmer Pihl
16. oktober 2006

»Euro-medlemskabet bør afgøres ved en folkeafstemning ved afslutningen af min valgperiode, som slutter i 2010,« siger den polske præsident Lech Kaczynski til den spanske avis El Mundo, refereret af euobserver.com 10. oktober.

Den udtalelse har vakt opsigt i EU-kommissionen. En EU-embedsmand har omgående gjort den polske avis Gazeta Wyborcza opmærksom på at Polen faktisk har forpligtet sig til at indføre euroen i sin tiltrædelsestraktat.

De ti lande, som blev medlemmer af EU i 2004, har alle forpligtet sig til at indføre euroen, når deres økonomi efter Kommissionens opfattelse er moden til det. Men det samme har Sverige, som jo sagde nej til euro-medlemskab ved en vejledende folkeafstemning i 2003 og siden har fortsat med den svenske krone.

Danmark og Storbritannien er de eneste EU-lande der direkte har en undtagelse fra at skulle indføre euroen og afskaffe den nationale valuta.