ARTIKLER


Polakker skal stemme om euro

Den polske finansminister går ind for, at polakkerne skal have en folkeafstemning om indførelse af Euroen. Kommissionen knurrer, men har svært ved at gøre noget ved det.
Af Sven Skovmand
1. december 2006

Den polske finansminister, Zyta Gilowska har erklæret at de polske vælgere i 2010 skal have en folkeafstemning om tilslutning til Euroen, oplyser Financial Times 13.11.2006.

Valget af årstal hænger sammen med at Polen i 2009 regner med at kunne opfylde kriterierne for optagelse i Euro-samarbejdet.

Meddelelsen har vakt ubehag i Kommissionen, som peger på at Polen ved sin tiltræden i 2004 forpligtede sig til at sige ja til Euroen. Men den samme pligt har Sverige, og her blev der som bekendt holdt en folkeafstemning, der blev et nederlag for Euroen.

Kommissionen frygter at historien vil gentage sig i Polen, hvor de to Kaczynski-brødre er henholdsvis præsident og statsminister. Ingen af dem er særlig begejstrede for EU.

Og som Financial Times skriver har afstemningerne i Sverige, Frankrig og Holland vist, »hvor svært det er at vinde en folkeafstemning på et spørgsmål om EU.«