ARTIKLER


På vej med udspil imod embedsmandsvælde

Miljøminister Connie Hedegaard- er ikke tilfreds med at Kommissionen kan beslutte imod et flertal af medlemslandenes vilje. Udenrigsministeriet forbereder et »større udspil« om Kommissionens beføjelser.
Af Staffan Dahllöf
24. marts 2006

Den konservative danske miljøminister skrev i september til miljøkommissær Stavros Dimas og spurgte hvor et snart seks år gammelt demokratiløfte er blevet af.

Connie Hedegaard mindede Dimas om at Kommissionen tilbage i 1999 havde erklæret at man ikke ville beslutte imod en fremherskende holdning i Ministerrådet – selv om det er fuldt muligt ifølge EU-juraen.

Men Stavros Dimas mente ikke at der var noget at komme efter.

Vi har taget hensyn til vore forpligtelser og til foranstaltningernes juridiske og politiske nødvendighed, svarede han (NOTAT nr. 1158 den 11. november).

Det kommenterer Connie Hedegaard nu. Hun er ikke tilfreds med Stavros Dimas svar.

»Nej, jeg bad på miljøministermøde i oktober om at vi må få en mere overordnet drøftelse om GMO. Det handler i sidste ende om at hvis politikerne vil ét og komitéerne noget andet, hvem er det så som skal bestemme? Det er Luxembourg også meget interesseret i at få at vide,« siger Connie Hedegaard.

Hvem skal så bestemme?

Ved et nyt miljøministermøde i sidste uge blev der også holdt en indledende debat, dels om argumenter for og imod brugen af GMO (Genetisk Modificerede Organismer), dels om den såkaldte komitologi – det system som giver embedsmændene ret til at overtrumfe politiske flertalsbeslutninger.

Connie Hedegaard har rejst sagen overfor Kommissionen i forbindelse med GMO-beslutninger, men det bliver ikke hende som skal følge den til dørs.

Større dansk udspil

»Selve komitologiprocessen er ikke mit ressortområde. Det er en stor diskussion. Den ligger nu i Udenrigsministeriet som vil prøve på at få et dansk indspil til hele den diskussion, og der kommer vi fra Miljøministeriet med nogle eksempler på hvor det ikke fungerer særligt hensigtsmæssigt og det er GMO eksempler på. Der kommer et større dansk udspil i det nye år,« siger hun.

Komitologi-beslutninger giver Kommissionens embedsmænd lov til at vedtage love, som var man valgte politikere. For at balancere de beføjelser skal man først forankre den ønskede beslutning i en komité hvor medlemslandene er repræsenteret. Landene bliver på den måde hørt, men har ofte ingen mulighed for at forhindre f.eks. en godkendelse som Kommissionen vil have gennemført.

Komitologi-reglerne blev indført som en måde at tage hurtige beslutninger indenfor landbrugsområdet på. Ifølge en opgørelse fra Folketingets EU-oplysning 2001 vedtages ikke mindre end 80 procent af EU's årlige retsakter af Kommissionen og de forskellige embedsmandskomitéer.