ARTIKLER


Om et år bliver sagen mod OLAF afgjort

Efter flere års forløb indledes nu sagen mod Hans-Martin Tillack, som afslørede uheldige forhold i EU's organisation mod svindel, OLAF. Journalisterne støtter Tillack
Af Sven Skovmand
19. maj 2006

Torsdag den 11. maj 2006 indledtes en retssag ved EU's domstol af første instans i den sag om EU's berygtede kontor til bekæmpelse af svindel, OLAF, som tidligere har været omtalt i NOTAT.

Retssagen går på OLAF's bestræbelser på at få ram på den tyske journalist, Hans-Martin Tillack, skriver euobserver.com. Tillack skrev i 2002 en række afslørende artikler, til det store tyske magasin Stern, om hvor sjusket OLAF havde handlet i en sag om svindel i EU's statistiske kontor, Eurostat.

OLAF beskyldte i første omgang Tillack for at have bestukket en medarbejder på kontoret til at komme med oplysningerne. Senere fik man det belgiske politi til med en dommerkendelse i ryggen at ransage Tillacks kontor for at finde frem til hans kilder.

Det fik Tillack til i 2004 at rejse en sag mod Kommissionen ved EU-domstolen. Han krævede heri en kendelse om at beslaglæggelsen af hans materiale var ulovlig, og at han derfor skulle have 1,8 millioner kroner i erstatning.

Det er denne sag, der nu er begyndt. Man forventer en dom i midten af 2007.

Tillack får støtte af journalisternes internationale forbund, der frygter at retten til at beskytte kilder vil blive undermineret, hvis Tillack taber.

Tillack er ikke selv for optimistisk. Men han trøster sig med at det trods alle bestræbelser ikke er lykkedes for OLAF at finde frem til hans kilder.