ARTIKLER


NOTATs grundlægger fylder 70

Reklamemanden Morten Jersilds indsats har været af afgørende betydning ved tre EF/EU-afstemninger.
Af Sven Skovmand
15. september 2006

F??»Når sommerferien er forbi, vil alt være lukket for os. Vi vil ikke kunne få en linje i aviserne. Derfor er vi nødt til at bruge annoncer.«

Sådan sagde reklamemanden Morten Jersild i maj 1972 til Folkebevægelsen. Og selvom han aldrig fik mere end en brøkdel af, hvad tilhængerne havde, lykkedes det ham i samarbejde med medarbejderen Peter Hiort at skabe en kampagne. Mest opsigt vakte annoncen »Vi anklager«, der bragte Folketinget i oprør og skabte en debat, der blev set af det halve Danmark på TV.

Starten på NOTAT

Tilhængerne vandt alligevel afstemningen, men det fik ikke Morten Jersild til at give op.

I marts 1973 startede han avisen NOTAT, der fik Ebbe Kløvedal Reich som redaktør, og som motto havde Hørups ord: »Demokratiets princip er den fuldstændige og gennemførte mistillid«.

Avisen blev formgivet af Peter Hiort, og er nok en af de flotteste aviser, der nogensinde er udgivet.

Desværre holdt indtægterne ikke trit med udgifterne, og da bladet havde kostet en mindre formue, blev han nødt til at give op.

Heldigvis holdt avisen ikke op med at udkomme. Den blev fortsat af Jens-Peter Bonde og udviklede sig til det NOTAT, vi kender i dag.

Skal tyskerne have fiskene?

Morten Jersild har aldrig været direkte knyttet til den organiserede EU-modstand. Men han har altid været villig til at give gode råd, og det har i hvert fald to gange haft afgørende betydning.

Den ene var den grønlandske afstemning i 1981, hvor Folke-bevægelsen mod EF havde et nært samarbejde med det grønlandske regeringsparti Siumut, som gik ind for udmeldelse af EU.

Desværre havde man sagt ja til en stemmeseddel, hvor »Ja« var blevet anbragt langt mere fremtrædende end »Nej«. Folk kunne nærmest automatisk komme til at stemme for EU.

Morten havde susende travlt, men vi fik bevilget et kvarter af hans tid. Og der gik kun fem minutter, så havde han fundet løsningen.

»Det er da klart,« sagde han. »Der skal indrykkes nogle annoncer, hvor folk skal stemme ja eller nej til noget, der er indlysende skørt. For eksempel: Ønsker du at tyskerne skal kunne fiske alle de grønlandske fisk? Ja eller Nej!«

Opfordringen blev fulgt, og Grønland kom da også ud af EU.

Ved du nok om euroen?

Den anden lejlighed var afstemningen om fælles mønt i 2000, hvor der var dyb bekymring over det forhold at folk umiddelbart havde en positiv holdning til euroen som betalingsmiddel og ikke rigtig var klar over at et ja til euroen ville betyde at kronen blev afskaffet.

Det fik Morten til at udforme det geniale slogan »Ved du nok til at afskaffe kronen nu?«

Den afstemning vandt vi også!

Morten Jersild fylder 70 torsdag den 21. september.