ARTIKLER


Norge klager til WTO over laksetold

Norge er utilfreds med, at EU gang på gang gennemfører foranstaltninger mod landets salg af laks. Nu klager man til Verdenshandelsorganisationen WTO
Af Sven Skovmand
12. marts 2006

Den norske regering har nu slæbt EU for Verdenshandelsorganisationen WTO på grund af EU's mindstepris på norsk laks, oplyser Berlingske Tidende 22.2.2006 i artiklen »Norge indklager EU for WTO«.

Mindsteprisen er på 23 kroner pr. kg. hvilket i øjeblikket er en lavere pris end prisen på verdensmarkedet. Den volder altså ikke lige nu skade for den norske eksport.

Når nordmændene alligevel klager, skyldes det frygten for at prisen på verdensmarkedet vil falde. Desuden er man utilfreds med at EU gang på gang vedtager foranstaltninger der er vendt mod den norske produktion af laks.

EU-kommissionens bestræbelser skal sikre lakseproducenter i Skotland, men der er ikke tale om ret mange, oplyser Berlingske Tidende.

De skotske laksefarme beskæftiger i alt kun 260 medarbejdere. For at beskytte dem har EU gennemført foranstaltninger, der alene i årene 1997-2003 kostede forbrugerne 162 millioner kroner – og som har skadet beskæftigelsen i andre lande.

Alene i Danmark er 6.500 mennesker beskæftiget med forarbejdningen af norsk laks, oplyser bladet.