ARTIKLER


Ligenes frie bevægelighed

Tjekkiske krematorier er langt billigere end tyske og tilbyder, at asken f.eks. kan sendes op som fyrværkeri. Men tyskerne skaber problemer. Det må EU gøre noget ved.
Af Sven Skovmand
16. januar 2006

Ifølge Financial Times 27.12.2005 har krematorier i Tjekkiet fået øget deres omsætning kraftigt som følge af Tjekkiets medlemskab af EU.

Krematorierne kan nemlig brænde de døde for under en tredjedel af den pris som tyske krematorier kræver.

Hertil kommer at de tjekkiske krematorier kan byde på tillægsydelser som ikke findes i Tyskland. Den afdødes aske kan således spredes fra en ballon. Eller den kan sendes op sammen med fyrværkeri.

Det eneste problem er at de tyske myndigheder lægger hindringer i vejen. De forlanger således at der udstedes særlige pas til ligene. Og en tysk læge skal undersøge de døde inden de sendes over grænsen.

Vi må give tjekkerne ret. Det er virkelig for groft at de tyske myndigheder vil være sikre på at deres døde er rigtig døde, inden de ankommer til de tjekkiske krematorier. Det må klart betegnes som en handelshindring.

Men da Domstolen i Luxembourg hader handelshindringer, vil det næppe være svært for tjekkerne at få kendt den tyske praksis ulovlig.