ARTIKLER


Klar til retssag om dræberfedt

Forbrugerminister Lars Barfoed har meddelt EU-kommissionen at Danmark ikke vil bøje sig for krav om ringere regler for transfedtsyrer.
Af Luise Hemmer Pihl
23. april 2006

Så er der ingen vej udenom længere. Danmark havner for EU-domstolen, og så må vi tage det med. Nogenlunde sådan kan man sammenfatte budskabet fra familie- og forbrugerminister Lars Barfoed i sagen om de skrappe danske regler imod giftige transfedtsyrer i maden – det såkaldte dræberfedt, som medvirker til hjerte-kar-sygdomme og blodpropper.

Som omtalt i NOTAT 13.2.2006 fastholder EU-kommissionen at Danmark ikke kan have lov til at have strengere regler om transfedt i fødevarer. Dermed underkender Kommissionen en dansk lov der siden 2003 har beskyttet danske forbrugere med et øvre loft på højst to procent dræberfedt i maden.

Holder på hver sit

Kommissionen mener at den danske lov er en teknisk handelshindring og derfor forbudt i EU. På den anden side afviser den danske regering alle EU-kommissionens indvendinger.

I opfølgningsskrivelse fra 20.12.2005 kommer EU-kommissionen med hele 5 indvendinger mod den danske lovgivning:

  • Den er for skrap. Forbrugerne kan nøjes med en ordentlig mærkning af fødevarer med højt indhold af transfedtsyrer.

  • Den forskelsbehandler transfedtsyre sammenlignet med mættet fedt.

  • Den risiko, de danske myndigheder gør gældende, er teori og og underbygges ikke af de tilgængelige kostundersøgelser.

  • Den forskelsbehandler mellem industrielt fremstillede og naturligt forekommende transfedtsyrer.

  • Bestemmelserne om, hvordan brud på loven, skal straffes, er for skrappe.

Afviser alt

Den danske regering har nu svaret Kommissionen, fremgår det af et notat til Folketingets Europaudvalg 7.3.2006. Det klare svar er: Vi afviser alle Kommissionens indvendinger.

Og den 13. april udtaler Lars Barfoed til DR Nyheder at regeringen er parat til at tage et retligt opgør med Kommissionen for at bevare de danske regler.

Barfoed fastholder at medlemslandene kan lave nationale regler, hvis de er sundhedsmæssigt begrundet.

»Jeg synes at man fra Kommissionens side skulle interessere sig for om man kan etablere fælles EU-regler der kan styrke sundheden. Og det vil sådan en regel gøre,« siger Barfoed.

Danmark har som det eneste land i verden en lov der lægger et øvre loft for indholdet af dræberfedt, af hensyn til sundheden. Og den danske lov har betydet at vi har verdensrekord i lavt indhold af de farlige fedtstoffer i fødevarer som pommes frites, vafler, fastfood og mikrobølge-popkorn.

Notatet kan læses på http://www.eu-oplysningen.dk/upload/application/pdf/b8079689/189.pdf