ARTIKLER


Huslejesvindel til 20 millioner – om året

EU-Parlamentet har i 25 år betalt overpriser på sammenlagt flere hundrede millioner kroner for leje af bygningerne i Strasbourg.
Af Sven Skovmand
6. maj 2006

I 25 år har EU-parlamentet betalt overpriser for at holde møde Èn gang månedligt i den franske by Strasbourg, først i Europarådets bygning og siden i egen bygning. Huslejen har været op til hele 20 millioner kroner om året for høj.

De to parlamentsbygninger er ejet af et hollandsk pensionsselskab, som udlejer bygningerne til Strasbourg by, som så lejer bygningerne videre til EU med en fortjeneste.

»En højst besynderlig konstruktion,« kalder medlem af EU-parlamentets budgetkontroludvalg, Mogens Camre (DF) det og spørger: »Hvorfor lejer parlamentet ikke bygningerne direkte? Hvorfor har vi aldrig fået det at vide før nu? Har nogen en lovlig interesse i det? Hvorfor er der altid problemer af denne art involveret i EU's bygningsforhold?.«

Husleje-skandalen har fået EU-parlamentet til at nægte at godkende store dele af Parlamentets budget.

Svindelsagen vil uden tvivl blive brugt af de mange parlamentsmedlemmer, der ønsker rejse-cirkusset mellem Bruxelles og Strasbourg droppet til fordel for Bruxelles. De får dog næppe nogen mulighed for at komme igennem med deres ønsker. Efter fransk krav er det fastslået i Maastricht-traktaten, som vi godkendte i 1993, at Parlamentet skal holde hovedparten af sine møder i Strasbourg, selvom det giver ekstraudgifter på omkring halvanden milliard kroner om året.