ARTIKLER


Hr. udenrigspolitik på vej til at give op

I Bruxelles spekuleres der nu ivrigt om hvorvidt og hvornår den udenrigspolitiske talsmand€, Javier Solana, vil forlade posten, samt om en mulig efterfølger i Sveriges nye udenrigsminister Carl Bildt.
Af Marc Beundermann og Erling Böttcher
27. oktober 2006

Selv afviser Solana rygterne, der alligevel tiltager i styrke; nemlig at EU's ansigt udadtil, den 64-årige spanier Javier Solana, vil forlade sin post i EU-kommissionen af helbredsmæssige årsager, med den svenske, slovakiske eller østrigske udenrigsminister som favoritter til at overtage posten.

Af årsager til Solanas mulige exit nævnes:

– Libanon-krisen gjorde det klart for Solana at han reelt aldrig vil kunne agere på vegne af EU, når medlemslandene nægter at give ham et klart mandat.

– Solana måtte for nylig indrømme at alle forsøg på at få Iran til at stoppe for uranberigelse til mulige atomvåben er slået fejl.

– Nedstemningen af EU-forfatningen betyder at Solana ikke vil få en post som fælles udenrigsminister, sådan som det ellers var planen pr. november i år.

Bildt vil gerne

Ifølge den østrigske avis Der Kurier havde den tyske kansler, Angela Merkel i sidste uge en lang telefonsnak med Solana, hvori han bebudede at han var nødt til at følge sin læges råd, ellers ville han »være død inden for 12 måneder«. En pressesekretær fra Solanas kontor har dog benægtet at telefonsamtalen fandt sted.

En stærk kandidat til posten er Sveriges tidligere statsminister, der nu igen træder ind på EU-scenen efter han er blevet udpeget til udenrigsminister til Sveriges nye borgerlige regering.

Carl Bildt, som har et stort internationalt netværk, skjuler ikke sine ambitioner om at få topjobbet, ifølge interne kilder.

Hvem der får posten vil afhænge meget af hvem der bedst kan bygge bro mellem den pro-atlantiske linie i EU (f.eks. Danmark, Holland, Storbritannien) og så dem der er fortaler for en afstand til USA som f.eks. Frankrig. Her er den slovakiske udenrigsminister Dzurinda for meget på USA-linien, mens den østrigske f.eks. er lodret i mod tyrkisk EU-medlemskab. I de konflikter vil svenskeren Carl Bildt stå midt imellem og dermed med gode chancer.