NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Det er helt i orden, at vi kan gå ind i supermarkedet og tage en pakke popcorn, der er lavet af genmodificerede majs. Men landmanden må ikke fodre sine svin med foder fra den samme majsplante. Af sundhedshensyn.
Det har den danske regering meddelte EU-Kommissionen.
De to sager er ved at være færdigbehandlede, og i juni i år tog miljøminister Connie Hedegaard til ministerrådsmøde og stemte imod godkendelse til foder. Men den 24.-25. oktober er det familie- og forbrugerminister Lars Barfoed, som skal til ministerrådsmøde, og her vil han stemme for en godkendelse af MON863 til fødevarer.
Hos ministerkollegaen i Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender mener man til gengæld ikke, at det er noget problem:
»De forskere, vi har fået rådgivning af, mener ikke, at der er nogen sundhedsrisiko ved denne majs. De mener heller ikke, at antibiotikaresistensen er et problem i forhold til anvendelsen som fødevarer,« siger Astrid Ravnsbæk fra ministeriet til NOTAT.
Og vi modtog prompte kopier af de høringssvar som oprindeligt var sendt til Miljøministeriet, og som Miljøministeriet brugte til at tage stilling til foder-godkendelsen!
Desværre lykkedes det ikke NOTAT at få en ministerforklaring på, hvorfor regeringen vil fodre mennesker med gmo-majs, som den ikke tør fodre dyr med. Lars Barfoed kan ikke udtale sig, før han har fremlagt sin holdning og fået den godkendt i Europaudvalget fredag den 14.10.