ARTIKLER


Euroen upopulær i Tjekkiet

Tjekkerne vil ikke af med deres udgave af kroner, korona. Et klart nej til euroen, men mange er usikre, viser meningsmålingerne.
Af Mark Beundermann
14. september 2006

Et flertal er imod euroen, viser en undersøgelse foretaget af bureauet Median, og offentliggjort tirsdag den 12. september. Omkring 38 procent af de adspurgte tjekker svarer at de er imod at Tjekkiet skal tilsluttes Euroland, mens 29 procent bakker op om møntunionen, skriver AFP.

Modsætningen trækkes endnu skarpere op, hvis man spørger om vælgeren er helt sikker i sin sag. Her svarer 15 procent at de helt sikkert er imod euroen, mens kun 8 procent svarer at de helt sikkert er for euroen.

Imidlertid svarer næsten en tredjedel af de 7.425 adspurgte at de ikke havde nogen mening om emnet eller ikke ønskede at svare.

Ny regering kritisk

Den nye tjekkiske centrum-højre regering, under ledelse af premierminister Mirek Topolanek, er mere kritisk over for EU end den foregående socialdemokratisk ledede regering.

Topolaneks ministerium blev taget i ed den 4. september efter flere måneders hårdknude om dannelsen af en regering, efter at valget i juni gav nøjagtigt dødt løb mellem venstre og højre i det tjekkiske parlament.

AFP skriver at Tjekkiets nye finansminister Vlastimil Tlusty i mandags udelukkede at Tjekkiet til næste år vil indtræde i euroens såkaldte venteværelse, ERM II med faste kurser over for euroen. En indtræden i ERM II i 2007 ville gøre det muligt at afskaffe korona til fordel for euro i 2010 – som den tidligere centrum-venstre regering havde sat som mål.