ARTIKLER


Estland udsætter euroen til 2008

Estland har foreløbig udskudt indførelsen af Euroen til 2008. Landet kan endnu ikke opfylde kravene med hensyn til inflation.
Af Sven Skovmand
6. maj 2006

Estlands regering meddeler at den udsætter overgangen til euroen et år, fordi landets inflation løber for stærkt.

»Vor nye euro-dag er nu 1. januar 2008,« siger Estlands premierminister Andrus Ansip og uddyber meddelelsen i en pressemeddelelse, hvori det blandt andet hedder:

»I betragtning af udviklingen med hensyn til inflation er det blevet urealistisk at slutte os til eurozonen 1. januar 2007. Det er besluttet at vi fortsætter med de nødvendige tekniske forberedelser til at gå over til euroen 1. januar 2008.«

Baggrunden for beslutningen er at Estland ikke er i stand til at leve op til EU's strenge inflationsmål. Kravet er at et land ikke må have en inflation, som er højere end de tre laveste niveauer i eurozonen plus 1,5 procent. Som det ser ud nu, betyder det at Estland skal holde inflationen under 2,4 procent om året; men i 2005 var landets inflation oppe på 4,1 procent, hovedsagelig på grund af de høje energipriser på verdensmarkedet og landets egen høje økonomiske vækst.

Den estiske regering har meddelt at den vil udsætte en planlagt forhøjelse af afgifterne på tobak og alkohol til januar 2008 for at forbedre mulighederne for at bekæmpe inflationen.

EU-kommissionen hilser den estiske beslutning velkommen. »Det er klart at vi tager den nye dato til efterretning,« siger en talskvinde for Kommissionen og tilføjer at Kommissær Joaquin Almunia »hilser Estlands realisme i denne henseende velkommen.«